slaveq
Pionier e-mobilności
No i mamy wątek biednego niezdarnego fana technologii, który że Słupska do Warszawy się trzy razy ładował... Polecam (albo nie) poczytanie komentarzy, za onkologa nie zwracam:
Trochę chyba jest, bo wydaje mi się, że przy większej prędkości trzeba więcej grzać, a to w ICE jest za darmo.Właśnie założyłem stała sprawność stad 6.5l na 20kW i 9.7l na 30kW 50% wzrostu potrzebnej energii to 50% wzrostu spalania. Nie ma tak ze potrzebujesz 50% energii a spalanie rosnie o 10%
Z pierwszym zgoda, bo grzejesz „odpadami” z drugim już zupełnie nie, weź sobie dowolny test gdzie jest mierzone spalanie o zauważysz różnice między 100kmh a 120kmh. Chyba ze mówimy o „jadę koło 120” i „jadę koło 100” a pozniej średnie różnią się o 2-3kmh ale to na BEV tez nie będzie różnicy.
Właśnie uświadomiłem sobie ze ja zupenie nie patrzę na km zasięgu a na procenty i w sumie srednio mnie obchodzi ile km znika. Zreszta Tesla pokazuje zasieg wg EPA.To jest to, 100km z 1000km nie powoduje odczucia większego spalania, a spadek o 50 z 300 tak. Z fizycznego punktu widzenia ICE i BEV podlegają tym samym siłom ale subiektywne odczucia są zupełnie inne
Do tego stanu dochodzisz po czasie.. też na początku patrzyłem na zasięg a teraz patrzę na procent i sam sobie szacuje jak daleko dojadę i gdzie trzeba się doładowaćWłaśnie uświadomiłem sobie ze ja zupenie nie patrzę na km zasięgu a na procenty i w sumie srednio mnie obchodzi ile km znika. Zreszta Tesla pokazuje zasieg wg EPA.
Bo 70% ich energii i tak idzie w straty, więc to się jakoś lepiej rozkłada.Sęk w tym, że spalinowe nie mają tak, że jak wiatr powieje lub temperatura spadnie o 3 stopnie to znika ci 30% zasięgu.
Liczyłeś?Plus wiesz, jadąc 120km/h smrodowozem spalasz tylko troszkę więcej niż jadąc 100km/h.
Tak od razu?A stąd, że skoro jadę od 100km taka sama prędkością, stabilnie autostrada, to chyba powinien umieć to logicznie przeliczyć..
j.w.a nie że przez pierwsze 100km zasięg spada mniej więcej co 1km o 1km zasięgu.. aż nagle jakbyś dziury dostał i zaczyna ubywać ci 1km zasięgu po przejechaniu 500-600m.
O ile nie popada, nie będzie błota, wiatru w nos itdNikt nie mówi, że ICE łamie fizykę.. po prostu praktyka.. zima przez swoją niewydolność ICE w trasie ma taki sam zasięg jak latem