Hamowanie przy wciśniętym pedale gazu.

Cav

Pionier e-mobilności
W komentarzach na stronie elektrowozu pojawiła się informacja, że są auta, które hamują, gdy pedał gazu jest lekko wciśnięty.

Ma ktoś jakieś filmiki z takiego przypadku?
Albo w ogóle może go potwierdzić?
Jeśli tak, to w jakich autach coś takiego zostało zaobserwowane?

Oczywiście zakładamy że sytuacja ma miejsce przy wyłączonych wszelkich wspomagaczach jazdy, którą mogą działać odmiennie niż pedał gazu i modyfikować reakcje auta na gaz....

Kuba K.

Posiadacz elektryka
W komentarzach na stronie elektrowozu pojawiła się informacja, że są auta, które hamują, gdy pedał gazu jest lekko wciśnięty.

Ma ktoś jakieś filmiki z takiego przypadku?
Albo w ogóle może go potwierdzić?
Jeśli tak, to w jakich autach coś takiego zostało zaobserwowane?

Oczywiście zakładamy że sytuacja ma miejsce przy wyłączonych wszelkich wspomagaczach jazdy, którą mogą działać odmiennie niż pedał gazu i modyfikować reakcje auta na gaz....
EV: Tesla, Zoe (bardziej wyraźnie w B), Cupra Born (w B)
PHEV: Mitsu Outlander PHEV, Opel Grandland PHEV (w B)
W każdym z przypadków punkt 0 rekuperacji czyli defacto żeglowanie jest przy pewnym poziomie wciśnięcia pedału gazu. Poniżej tego auto wytraca prędkość i oddaje do baterii.

Cav

Pionier e-mobilności
Ale pytanie nie dotyczyło punktu zero, tylko ujemnego.
No i żeby nie wyszło, że ten "pewien poziom" to okolice "wciśnięcia" przy oparciu nogi o pedał.
Chodzi o realnie wciśnięty gaz.

P.S.
W Zoe ZE40 nic takiego nie miało miejsca.

Kuba K.

Posiadacz elektryka
Ale pytanie nie dotyczyło punktu zero, tylko ujemnego.
Co masz na myśli ujemnego ?
Code:
% gazu            MIN    10%    20%    30%    40%    50%    90%    MAX
przyspieszenie  ---------0+++++++++++++++++++++
Puszczony pedał gazu - rekuperacja - zwalnianie
pedał gazu na 20% - równowaga - żeglowanie
pedał gazu na 50% - napęd - przyspieszanie

Cav

Pionier e-mobilności
W tym przypadku raczej o to 0-10%, bo jak rozumiem wtedy miałby zwalniać.

Jeśli to tak nikłe zakresy, to auto może w ogóle nie interpretować tego jako wciśnięty pedał, tylko jakiś margines błędu.
Ale wtedy szkoda w ogóle pisać, że hamuje przy wciśniętym pedale.....

Przy skoku całkowitym pedału na poziomie 5 cm, wciśnięcie na kilka milimetrów, nie oznacza jakkolwiek wciśniętego pedału, przynajmniej dla mnie.

Last edited:

nabrU

Moderator
Definitywnie ID.3 zwalnia / rekuperuje sam przed skrzyżowaniami, rondami i samochodami w ruchu i robi to na 100% przy nodze zdjętej z gazu (nawet bez włączonego ACC), ale muszę sprawdzić czy robi to samo z wciśniętym gazem. Dam znać wieczorem...

Cav

Pionier e-mobilności
Definitywnie ID.3 zwalnia / rekuperuje sam przed skrzyżowaniami, rondami i samochodami w ruchu
Ale toto widziałeś?

cyt:
"Oczywiście zakładamy że sytuacja ma miejsce przy wyłączonych wszelkich wspomagaczach jazdy, którą mogą działać odmiennie niż pedał gazu i modyfikować reakcje auta na gaz...."

Pytanie ZUPEŁNIE nie dotyczy tego jak działa tempomat czy inny autopilot.

Kuba K.

Posiadacz elektryka
W tym przypadku raczej o to 0-10%, bo jak rozumiem wtedy miałby zwalniać.

Jeśli to tak nikłe zakresy, to auto może w ogóle nie interpretować tego jako wciśnięty pedał, tylko jakiś margines błędu.
Ale wtedy szkoda w ogóle pisać, że hamuje przy wciśniętym pedale.....

Przy skoku całkowitym pedału na poziomie 5 cm, wciśnięcie na kilka milimetrów, nie oznacza jakkolwiek wciśniętego pedału, przynajmniej dla mnie.
Rozumiem że czepiasz się tego przykładu ??
to przyjmij że punkt równowagi to 20% tam gdzie TM3 jakby nie rekuperowało wcale to miało by z grubsza 100KM, mam nadzieje że 100KM to nie jest dla Ciebie margines błędu.
Dyskusja super akademicka, ja wiem jak zachowuje się moje auto a Ty mi próbujesz wmówić że wiesz to lepiej, szacunek, serio!

Cav

Pionier e-mobilności
Rozumiem że czepiasz się tego przykładu ??
Nie, po prostu próbuję się dowiedzieć o co biega.
ja wiem jak zachowuje się moje auto a Ty mi próbujesz wmówić że wiesz to lepiej,
Gdzie ja próbuję coś komuś wmówić?
Ja tylko pytam i ew. dociekam szczegółów.

Rozumiem, że Tesla tak działa jak opisano.
Coś innego jeszcze?

ciastek

Pionier e-mobilności
Tesla tak ma, choć Twój komentarz nie oddaje sensu takiego mechanizmu.
Naciskasz gaz, a samochód zamiast przyspieszać, zwalnia?
No to faktycznie nie spotkałem się z takim przypadkiem....
To nie tak. Puściłeś gaz, więc samochód mocno zwalnia (maksymalna rekuperacja). Lekko naciśniesz gaz, to będzie zwalniał mniej (zmniejszona rekuperacja).
Wciśniesz mocniej, to trafisz w końcu na punkt 0, gdzie będziesz się toczył. A dalej jazda.
Dla mnie jest to bardzo proste i intuicyjne. Zupełnie jak hamowanie silnikiem w ICE, tylko silnik EV hamuje mocniej.