Instrukcje do e-Niro 2021

janoush

Nowy na Forum
Dzień dobry,
jestem w trakcie zakupu e-Niro z roku 2021. Mam w związku z tym kilka pytań:
1. Jako, że to auto z Francji, to nie będzie tam instrukcji obsługi po polsku. Czy ma ktoś z forumowiczów taką instrukcję i mógłby udostępnić? Np. w formie PDF lub ew. do skserowania (mieszkam w okolicach Warszawy)
2. Do każdego swojego auta, oprócz instrukcji obsługi, staram się zdobyć instrukcję serwisową albo chociaż katalog części (chodzi o PN części, żeby w razie czego można było łatwo dobrać). Czy gdzieś można takową zdobyć? Też najlepiej w wersji elektronicznej. Ew. może gdzieś w necie jest katalog (coś jak to: https://partsouq.com/en/catalog/genuine, tylko dla europejskich aut).
3. Jeśli auto jest wyprodukowane 03.2021, to jest to MY'20, MY'21 czy MY'22 i czy jest to e-Niro czy Niro EV (ostatnią Kię miałem w 2004 roku :) )?
4. Czy jest jakieś skaner/oprogramowanie diagnostyczne dedykowane do Kii, jak np VCDS albo OBDEleven do VAG?

Last edited:

mmm

Fachowiec
1. Google daje po angielsku, ale może znajdziesz po polsku: https://www.kia.com/content/dam/kwc.../english/Kia-e-Niro-English-owners-manual.pdf

3. To raczej MY'21, ale oprogramowanie ma to samo co MY'20 - mam mniej więcej tę samą datę produkcji.

2. 4. Nie ma 7-letniej gwarancji żeby ASO się tym zajęło? (traci się ją gdy nie płacimy za haracz przy corocznym przeglądzie, więc może nie być; podobnie jak przy sprzedaży za granicę) To skupiłbym się na diagnostyce baterii (por. inne wątki na forum, które oprogramowanie OBD do tego wystarczy).

janoush

Nowy na Forum
Dziękuję za szybką odpowiedź.
Instrukcję angielską mam więc dam radę ale dla żony przydałaby się polska, bo języka nie zna.
Nie wiem, czy gwarancja w Kii jest przenaszalna(?) między krajami. W Tesli, AFAIK jest, w Skodzie chyba też. Będę sprawdzał :)

less

Posiadacz elektryka
Dziękuję za szybką odpowiedź.
Instrukcję angielską mam więc dam radę ale dla żony przydałaby się polska, bo języka nie zna.
Nie wiem, czy gwarancja w Kii jest przenaszalna(?) między krajami. W Tesli, AFAIK jest, w Skodzie chyba też. Będę sprawdzał :)
W ramach EU gwarancja jest honorowana.
W Niro EV czyli nowym instrukcję obsługi możesz ściągnąć skanując kod QR z wyświetlacza samochodu. Nie wiem czy tak jest też w e-niro ale infotainment wygląda na podobny

less

Posiadacz elektryka
Tylko pytanie, czy ściągnie mi się polska wersja bo auto w Polsce, czy francuska? :)
Nie wiem, sam u siebie nie ściągałem, ale widziałem że jest taka możliwość.
Być może zależy od tego jaki masz język ustawiony w aucie
Może poproś kogoś z forum z e-niro aby Ci przesłał taki kod QR

Olecki

Pionier e-mobilności
W sklepie Play można ściągnąć aplikację od KIA z instrukcjami do prawie wszystkich modeli, jest do nowego Niro to i do starego też powinna być.

Lupus

Posiadacz elektryka
3. Jeśli auto jest wyprodukowane 03.2021, to jest to MY'20, MY'21 czy MY'22 i czy jest to e-Niro czy Niro EV (ostatnią Kię miałem w 2004 roku :) )?
Jak wejdziesz w ustawienia -> nie pamiętam gdzie -> informacje o wersji
to będzie napisany model: chrome_2023-03-02_12.12.51.738.jpg

Na stronie update.kia.com można znaleźć taką listę:
(to jest akurat lista pojazdów kwalifikujących się do ostatniej grudniowej aktualizacji)

chrome_2023-03-02_12.17.01.099.png

janoush

Nowy na Forum
W sklepie Play można ściągnąć aplikację od KIA z instrukcjami do prawie wszystkich modeli, jest do nowego Niro to i do starego też powinna być.
Jeśli to jest apka Kia Connect, to trzeba połączyć się z autem, którego jeszcze nie mam na miejscu...