ładowanie na lidlach w poznaniu

subintabulat

Zadomawiam się
witam,

planuję podróż nad morze i chcę zatrzymać się na darmowe ładowanie w Poznaniu na lidlu ew. rokietnica. Proszę o poradę, jak to wygląda w praktyce. Czy te ładowarki są cały czas zajętę i trzeba stać w kolejce, czy też można dość łatwo złapać darmową ładowarkę. Czy jest jakaś aplikacja gdzie ,,na żywo'' można ocenić zajętość?

Planuję postój w sobotę ok 10-11 wiec boje się, że wtedy tłumy na zakupach i przy okazji kolejki do ładowaniaa...

KrzysztofFly

Moderator
Zapewne lepiej będzie jak odpisze Ci ktoś miejscowy, który regularnie tam bywa.
Ja w zeszłym roku robiłem dwa razy trasę do Leszna i w obie strony miałem okazje ładować się w Rokietnicy i Dąbrówce za każdym razem trafiając wolne złącze CCS (czyli łącznie 4 razy). Dwa razy dojechały na ładowanie ZOE (różne) raz była już podpięta do AC Tesla. No ale wtedy one jeszcze działały z pełną mocą, teraz z tym podobno gorzej.
Byłem też raz w Poznaniu na Naramowickiej, wracając z przeglądu w Citroenie zahaczyłem go w drodze do Leroy Merlin, bo brakowało mi ze 3-5kWh na powrót do domu, niestety tutaj CCS był zajęty przez pana w BMW i3, który ewidentnie przyjechał specjalnie aby się za darmo do pełna naładować, pan siedząc w samochodzie czytał sobie gazetkę, a na moje pytanie jak długo jeszcze będzie się ładował, spojrzał na licznik i odpowiedział, że półtorej godziny (zapewne po rozłączeniu po godzinie miał zamiar się odpiąć i podpiąć od nowa) Podłączyłem się na AC, poszedłem na szybkie zakupy, doładowałem w międzyczasie coś koło 1kWh. Następnie pojechałem na GreenWay koło Leroy Merlin, bo tam też musiałem coś kupić.
Moim zdaniem przy obecnych ograniczeniach mocy ładowarek, chyba nie ma sensu na te ładowarki liczyć, no chyba, że chcesz "pojechać na wynik".

Cav

Pionier e-mobilności
witam,

planuję podróż nad morze i chcę zatrzymać się na darmowe ładowanie w Poznaniu na lidlu ew. rokietnica. Proszę o poradę, jak to wygląda w praktyce. Czy te ładowarki są cały czas zajętę i trzeba stać w kolejce,
Tak.
Do tego max 20 kW.
Szkoda czasu na takie polowanie.
Odpuść i załaduj na normalnej stacji.

subintabulat

Zadomawiam się
czy możesz polecić gdzie wychodzi najtańsze ładowanie pod poznaniem, najlepiej w trasie na piłę ? nie musi być 100 kvh bo mam baterię 39kwh, więc mi szybciej niż 24 kv nie pójdzie...

Cav

Pionier e-mobilności
czy możesz polecić gdzie wychodzi najtańsze ładowanie pod poznaniem,
Skąd jedziesz?

Najtaniej to jest, jak masz abonament.
Np. Kia charge opłaca się nawet na 1 wyjazd w miesiącu.
najlepiej w trasie na piłę ?
Ja się pod Poznaniem płatnie nie ładuję, więc omijam takie stacje, a co za tym idzie - nie wiem gdzie co i ile kosztuje.
Ale pewnie różnice nie będą wielkie, więc najlepiej wybrać taką na hubie z wieloma złączami, żeby coś było wolne.
nie musi być 100 kvh bo mam baterię 39kwh, więc mi szybciej niż 24 kv nie pójdzie...
Co to za auto?

Cav

Pionier e-mobilności
To wyrób sobie KiaCharge z najwyższym abo i będziesz miał tanio praktycznie wszędzie.
Po podróży możesz wyłączyć abo.

Ładowanie Kony chyba spokojnie powinno się zakręcić w granicach 40-50 kW.
Czemu mówisz, że mniej?

Skąd pojedziesz?

subintabulat

Zadomawiam się
nie mogę założyć kia charge, bo to działa tylko dla aut kia. po wpisaniu vin, pojawia się info, że takiego auta nie ma. Mogę założyć tylko hyundai charge tak a aplikację.

subintabulat

Zadomawiam się
na baterii w hyundai kona o pojewności 39kwh maksymalne ładowanie na ccs pojawiło mi się 24 kv.
W Hyundai charge jest pakiet easy za 29,95 zł za miesiąc i cena ładowania ccs wychodzi 1,90. czy to się oplaca zapłacić te 29,95 na jeden wyjazd nad morze ?