Anulowanie przygotowywania baterii przed SuC

chewbacca

Posiadacz elektryka
Wczoraj jadąc z Poznania do Warszawy miałem międzyładowanie w Lućmierzu. Oczywiście trasa wyznaczona przez navi Tesli, SuC uwzględniony na trasie. O tej porze roku i przy baterii LFP naturalnym jest, że już w Poznaniu pojawił mi się komunikat o przygotowywaniu baterii przed szybkim ładowaniem. Ponieważ wcale mi się nie spieszyło i planowałem postój w knajpie Lemoniada, nie chciałem przygotowywać baterii i marnować dodatkowych elektronów. Kliknąłem więc w komunikat, co zawsze wiązało się z jego zniknięciem i anulowaniem podgrzewania baterii. Komunikat znikł ale pompa ciepła dalej wyła a zużycie energii wskazywało na to, że bateria jednak mimo wszystko jest podgrzewana (bez cienia wątpliwości). Próbowałem kilkukrotnie wytyczenia trasy od nowa i anulowania podgrzewania - nie da się. Ostatecznie poradziłem sobie w ten sposób, że wytyczyłem trasę do Lemoniady a nie na SuC. Ale w ten sposób traci się wytyczenie dłuższej trasy przez nawigację Tesli z uwzględnieniem czasów ładowania na poszczególnych SuC.
Czy to kwestia jakiegoś jednego z ostatnich updateów? Ciekawe czy to błąd w sofcie czy celowo wyłączyli możliwość anulowania przygotowania baterii? Zauważył ktoś to jeszcze? Może była gdzieś o tym jakaś wzmianka?

danielm

Pionier e-mobilności
nigdy nie słyszałem o możliwości wyłączenia podgrzewania, zawsze tylko znikał komunikat. a bardzo chciałbym mieć możliwość deaktywacji tego :)

Michal

Moderator
Ja Ci jeszcze podpowiem, że wystarczy dodać przystanek przed SuC i wtedy też nie podgrzewa.

chewbacca

Posiadacz elektryka
Ja Ci jeszcze podpowiem, że wystarczy dodać przystanek przed SuC i wtedy też nie podgrzewa.
hm, na krótkich odcinach (przynajmniej w mieście) to mi podgrzewa nawet jak SuC jest wyznaczone jako KOLEJNY, a nie najbliższy punkt docelowy... przynajmniej jeszcze jakiś czas temu tak miałem :)

Michal

Moderator
hm, na krótkich odcinach (przynajmniej w mieście) to mi podgrzewa nawet jak SuC jest wyznaczone jako KOLEJNY, a nie najbliższy punkt docelowy... przynajmniej jeszcze jakiś czas temu tak miałem :)
Kiedyś tak na pewno nie działało, bo przecież auto nie wie ile czasu spędzisz na pierwszym przystanku, więc nie powinno podgrzewać baterii.

chewbacca

Posiadacz elektryka
nigdy nie słyszałem o możliwości wyłączenia podgrzewania, zawsze tylko znikał komunikat. a bardzo chciałbym mieć możliwość deaktywacji tego :)
Odbierałem swoje auto w grudniu 2021. Mniej więcej do połowy 2022r. miałem darmowe kilometry na SuC do wykorzystania, więc bardzo często ładowałem się na SuC w Poznaniu. Jestem pewien, że kliknięcie komunikatu powodowało przerwanie procesu podgrzewania baterii przed SuC (było wyraźnie słychać chociażby wyłączanie wycia pompy ciepła i spadek zużycia energii, mimo że trasa do SuC dalej była wytyczona). Przyznam, że od kilku miesięcy nie korzystałem z SuC aż do wczoraj. Teraz ewidentnie działa to już tak jak to opisujesz, ale wcześniej dało się to przerwać. Nie znalazłem na ten temat niestety nic w instrukcji ale znalazłem podobne spostrzeżenia innych na forum TMC:
Zrzut ekranu 2023-03-28 o 11.33.24.png

Na moje to wyłączyli to, pewnie gdzieś z aktualizacją aplikacji "Energia".

chewbacca

Posiadacz elektryka
Kiedyś tak na pewno nie działało, bo przecież auto nie wie ile czasu spędzisz na pierwszym przystanku, więc nie powinno podgrzewać baterii.
Tak samo jak wyżej - działało to na 100% w okresie 12.2021 - 06.2022. Później - nie wiem. Na moje to brało pod uwagę czas dojazdu z punktu będącego najbliższym na wytyczonej trasie, a kolejnym, który jest SuC. Czas pobytu w punkcie A był widocznie ignorowany. Wiem to na pewno bo niejednokrotnie jadąc na Greenwaya i chcąc podgrzać baterię, wytyczałem trasę na pobliskiego SuC ale jako kolejny punkt, żeby jednak nawigacja pokierowała mnie dobrze na Greenwaya. I działało :) Ale przyznaję, że nie wiem jak to działa po 06.2022 - nie sprawdzałem. W drugiej połowie 2022r. udało mi się zamontować punkt ładowania w garażu w bloku, więc przestałem korzystać ze stacji DC w rodzinnym mieście :)
EDIT: w zasadzie to nie tyle od 12.2021 co od update'u wprowadzającego możliwość dodawania punktów pośrednich do wytyczanej trasy. Bo pamiętam, że w grudniu 2021r. takiej możliwości nie było :)

Last edited:

Michal

Moderator
Ja jestem pewny, że mając przystanek po drodze do SuC auto nie przygotowywało baterii. Pisałem gdzieś o tym nawet na forum, ale nie mogę znaleźć teraz :p

chewbacca

Posiadacz elektryka
Ja jestem pewny, że mając przystanek po drodze do SuC auto nie przygotowywało baterii. Pisałem gdzieś o tym nawet na forum, ale nie mogę znaleźć teraz :p
Mówię - pewnie to zależało od odległości między punktem A (pierwszym w kolejności na trasie) a SuC będącym kolejnym punktem na trasie. U mnie akurat działało bo SuC był blisko tego punktu, do którego trasę wyznaczałem. Dokładnie właśnie sprawdziłem na google mapsach - 8,5km, 20min jazdy samochodem, w tym samym mieście.

Michal

Moderator
Moim zdaniem to by było bez sensu, bo ja np. nieraz wyznaczam trasę z przystankiem na zakupy, np w lidlu jadąc w Bieszczady. No i co, auto powinno wtedy podgrzewać baterię, nawet jak w takim lidlu mogę spędzić powiedzmy 30 minut? Co prawda nie robiłem tego chyba nigdy na krótkich trasach ale moim zdaniem odległości nie powinny mieć tutaj znaczenia. Tym bardziej w mieście jak ustawisz sobie powiedzmy trasę z domu do pracy, a później nad morze...

Samo przygotowanie baterii też mam wrażenie, że się zatrzymywało po kliknięciu komunikatu - kilka razy nawet od nowa wyznaczałem przez to trasę. Niestety nie mam OBD, więc ciężko mi to potwierdzić.