Słabe i mocne strony Tesla Model Y, nowi użytkownicy Q1 2023

ypl

Pionier e-mobilności
Taki pomysł, żeby nowi nabywcy tesli model Y napisali swoje wrażenia, co im się podoba, co się nie podoba, co zaskoczyło ich na plus, a co na minus. To ja zacznę, pewnie z czasem będą dochodzić kolejne rzeczy.

Plusy:
- Bardzo dobre spasowanie elementów, ogólnie jakość lepsza od oczekiwanej
- Wysoka duża buda, w białym lakierze jeszcze większe wrażenie, że duże auto, czyli jest tak zwany road presence, a jednocześnie właściwości jezdne niskiego sportowego roadstera dzięki masie plus mocy
- Przy bardzo dynamicznej jeździe w zakrętach brak przechyłów na boki, których nie trawię, dlatego nigdy SUVa nie miałem
- Bardzo szybkie i bardzo trafnie działające rozpoznawanie głosu i przyjmowanie poleceń głosowych, jestem w szoku jak to jest użyteczne i praktyczne (oczywiście w języku polskim)
- Dużo miejsca na nogi z tyłu, duży bagażnik , porównywalny do piątki w kombi
- komfortowe zawieszenie, porównując do piątki w pneumatyce ale z dużymi felgami i oponami o niskim profilu w dodatku runflat, które są mało komfortowe
- bardzo duży zakres regulacji kierownica/fotel, dzięki temu jeszcze wygodniej pod kątem ustawień siedzę niż w piątce
- wygodne fotele (opinia żony)
- szerokie opony (255), czyli generalnie duże bezpieczeństwo i dobre trzymanie w zakrętach
- wysoko się siedzi i dobra widoczność (opinia żony, ale wcześniej jeździła niskim sportowym samochodem, więc jak ktoś z suva się przesiada to nie odczuje)

Minusy:
- brak headup'a
- brak reflektorów matrycowych, kto jeździł z porządnymi ten będzie czuł ten brak
- autopilot nie może być ustawiony żeby jechał szybciej niż pokazują ograniczenia prędkości
- beznadziejna "deska" w bagażniku, to coś pod szybą żeby nie było widać co jest w bagażniku, dziadostwo totalne, powinna być elektryczna roleta i tyle
- widoczność w lusterku wstecznym
- brak widoku 360, brak kamery w zderzaku przednim, w piątce mam kamerę w zderzaku, w lusterkach, w szybie dwie kamery, w tylnym zderzaku i taki komplet pozwala bardzo fajny widok 360 zrobić
- brak czujników, może jak będzie update do tesla vision to usunę to, narazie jako minus daję
- brak ostrzeżenia w lusterku, że jest inne auto w martwym punkcie, brak wibracji na kierownicy przy zmianie pasa ruchu (opinia żony)

Z pozostałymi opiniami mamy zgodność z małżonką.

Na razie tyle, z czasem pewnie wyjdzie więcej.

Last edited:

Bronek

Pionier e-mobilności
Może "nowi" znajdą komendę znaną z innych jezykow , a która uruchomi tylną kamerę ?
Co prawda juz zawsze teraz mam kamery włączone ale ile się przez lata nakrzyczałem...Dziwne że tej jednej podsfawowej komendy nie ma po naszemu .
Widocznością słaba w lusterku po przyzwyczajeniu zrekompensuje jazda z widokiem z kamer.
No i niewiele aut Ci tak pojedzie jak to .
Na niektorych drogach AP pozwola jechać do 140 , to sam niezbadane rzeczy i widome tylko Tesli . Raz ma 50 km raz 90 ? na tej samej drodze i w dwóch różnych Teslach tak jest.

Last edited:

ypl

Pionier e-mobilności
No bo problem, że użytkownik nie może zdjąć tych limitów prędkości w AP. Powinno być tak, że możemy ustawić AP bez limitów prędkości, ma jechać tyle ile wklepiemy żeby jechał i wtedy byłoby dużo bardziej użytecznie, a tak to ciekawostka raczej jest.

ypl

Pionier e-mobilności
Acha, słuchajcie, wprowadźmy taką zasadę, że jak coś się zmieni, dojdzie nam plus albo minus, to nie piszemy kolejnych wpisów tylko edytujemy naszego posta, czyli każdy powinien mieć jednego posta tutaj.

ducarider

Posiadacz elektryka
Ja jestem zaskoczony jakością wykonania na plus. Nie mogę się do niczego przyczepić.
Mam tylko taki dziwny dźwięk jak na skręconych kołach przyhamowywuję podczas jazdy do przodu. Jakby coś tarło.

ypl

Pionier e-mobilności
Ja dzisiaj zauważyłem, że na mocnych nierównościach, coś w drzwiach kierowcy czasami trzeszczy, taki metaliczny dźwięk, ale już mam wizytę w serwisie umówioną to pewnie mi to wyregulują. Ja również uważam, że jakość bardzo dobra.

gim-kg

Pionier e-mobilności
Acha, słuchajcie, wprowadźmy taką zasadę, że jak coś się zmieni, dojdzie nam plus albo minus, to nie piszemy kolejnych wpisów tylko edytujemy naszego posta, czyli każdy powinien mieć jednego posta tutaj.
Ty już na 6 postów walnąłeś 4 🤭
przepraszam, ale nie mogłem się powstrzymać.

przemek

Zadomawiam się
Taki pomysł, żeby nowi nabywcy tesli model Y napisali swoje wrażenia, co im się podoba, co się nie podoba, co zaskoczyło ich na plus, a co na minus. To ja zacznę, pewnie z czasem będą dochodzić kolejne rzeczy.

Minusy:
- brak headup'a
- brak reflektorów matrycowych, kto jeździł z porządnymi ten będzie czuł ten brak
- autopilot nie może być ustawiony żeby jechał szybciej niż pokazują ograniczenia prędkości
- bardzo ciasne i wąskie fotele, dla mnie niestety mało komfortowe porównując do tych z piątki
- beznadziejna "deska" w bagażniku, to coś pod szybą żeby nie było widać co jest w bagażniku, dziadostwo totalne, powinna być elektryczna roleta i tyle
- widoczność w lusterku wstecznym
- brak widoku 360, brak kamery w zderzaku przednim, w piątce mam kamerę w zderzaku, w lusterkach, w szybie dwie kamery, w tylnym zderzaku i taki komplet pozwala bardzo fajny widok 360 zrobić
- brak czujników, może jak będzie update do tesla vision to usunę to.
To i ja . Z plusami się zgadzam po zakupie TMYP mam od tygodnia i jestem zachwycony :)
Minusy:
-brak headup , nie ma i nie było a wiec ? Mi nie potrzebny do niczego...
- mam w 2 ligt intelligent system i nie widzę różnicy w jakości oświetlenia Y jest spoko
- +10% możesz ustawic , polecam instrukcje :)..
- ja się mieszczę więc może nie z fotelami jest problem...
- mi nie przeszkadza, prostota jest ok
- lusterko wsteczne w nim nic nie widać to fakt ale są kamery...
- jest mnóstwo kamer , do niczego to 360 niepotrzebne..
- wczoraj update i działa Tesla Vision i mierzy odległości od przeszkód kamerami z kazdej strony więc o co chodzi ?? Działa super nawet z przodu .
Pozdrawiam

ypl

Pionier e-mobilności
- wczoraj update i działa Tesla Vision i mierzy odległości od przeszkód kamerami z kazdej strony więc o co chodzi ?? Działa super nawet z przodu .
Pozdrawiam

Edytowałem mojego posta, dodałem trochę zmian względem tego z czym moja żona ma inne zdanie niż ja. Pytałem ją i mówi, że nic nie pika ani nie pokazuje odległości, ale może tam trzeba coś zatwierdzić, ona raczej traktuje auta użytkowo, wsiada i jedzie, w żadne opcje nie wchodzi. Pójdę później do garażu i zobaczę czy u nas też jest już tesla vision.

Last edited: