Wczoraj jedna MWh chodziła po 22 zł w hurcie, czyli 2,2 gr za kWh.Dobrze ze cos jest nowego w tej lokalizacji. Ceny niestety sa jakie sa… ciekawe czy to bedzie mialo sznase spadac.
W Koszalinie przynajmniej od pół roku działa ładowarka GW 140kWSłabe stawki 2,45 zł / kWh (po zarejestrowaniu), ale w końcu coś jest na pustyni ładowarkowej.
Czy w naszym kraju 2x350kW to jest gwarant tego, że to będzie Ionity czy GW/Ekoen i inne też wchodzą w grę?Mogę jeszcze cicho powiedzieć że duża moc na potrzeby ładowarek pojawi się na stacji benzynowej przy Morskiej (dawne BP teraz jakoś inaczej się nazywają) oraz w Mścicach przy pewnym hotelu.
Dodatkowo na obwodnicy Słupska na planowanym mopie również 2x350kW co moim zdaniem jest kluczowe bo na trasie Szczecin - Gdańsk tam chyba jest największy dramat.
Nie liczył bym na spadki cen. Po za tym CEO elocity wypowiadał się na ten temat, że wieczorem lub w pochmurne i bezwietrzne dni nikt nie będzie chciał płacić 4 zł za kWh. Stawki są uśrednione i uwzględniają wahania cen na rynku. Kontrakty też są wielomiesięczne, a nie godzinowe.Wczoraj jedna MWh chodziła po 22 zł w hurcie, czyli 2,2 gr za kWh.
Jeśli operatorzy wprowadziliby stawki dynamiczne to ja z chęcią bym się ładował w godzinach szczytu.
Obecnie mamy już 13 GW zainstalowanej mocy z fotowoltaiki, prognozy są różne ale można założyć na koniec roku co najmniej 15 GW zainstalowanej mocy, w ciągu kilku najbliższych lat może to już być 30 GW zainstalowanej mocy. Także nadwyżki będą spore, skoro już teraz przy 13 GW są.
Problemem jest magazynowanie energii, oglądałem wywiad w którym analityk rynku systemów bateryjnych tłumaczył czemu w Europie wielkoskalowe magazyny baterii nie są popularne - okazuje się że w EU jest jakieś chore prawo, które magazyny bateryjne opodatkowuje podwójnie i nie jest to tak opłacalne jak w innych rejonach świata.