Tesla M3 - autopilot

Michal

Moderator
Ja mimo wszystko jestem bardziej odprężony jadąc z AP niż bez.
Ja też - jeżdżę praktycznie całe trasy na AP i dojeżdżam wypoczęty. Teraz jak jeszcze mam rozszerzony AP, to wróciła zabawa z testowania jak sobie poradzi w różnych warunkach :)

krzyss

Pionier e-mobilności
Ja mimo wszystko jestem bardziej odprężony jadąc z AP niż bez.
Przy dłuższej podróży AP jest mega przydatny. I jest lepiej niz bylo kiedys, do czasu jak nagle nie zahamuje :) ja ciąglę używam i tak samo dojeżdżam mniej zmęczony.

krzyss

Pionier e-mobilności
Ja też - jeżdżę praktycznie całe trasy na AP i dojeżdżam wypoczęty. Teraz jak jeszcze mam rozszerzony AP, to wróciła zabawa z testowania jak sobie poradzi w różnych warunkach :)
A nie irytuje Cie to wolne zmienianie pasa ?

Michal

Moderator
Na razie jeszcze ciekawi, a.xhyba najbardziej to jak w pół sekundy potrafi zjechać w zjazd a w 5 sekund ledwo zmienia pas :D ehh te przepisy...
Te zjazdy to chyba przedsmak tego jak to mogłoby działać i dla mnie chyba nawet za szybko ale ustawiłem mad max :D

Bronek

Pionier e-mobilności
Jest luz, ale od roku jest gorzej jak było z manewrami, i nawet na ciężarku potrafi odwołać. Fantomy sporadyczne długo ich nie było teraz bywają małe delikatne. Dla mnie kompletny relaks, nigdy Tesle mi nie wywinęły numerów abym się spocił, a jeżdże bez trzymanki jak tylko się da.

Last edited:

ciastek

Pionier e-mobilności
dla mnie chyba nawet za szybko ale ustawiłem mad max :D
Ustawienie to nie wpływa na sposób wykonania manewru zmiany pasa. Wpływa na moment, w którym EAP zaproponuje wyprzedzanie („o ile wolniej musi jechać poprzedzający pojazd, by zaproponować wyprzedzanie”).

Michal

Moderator
Ustawienie to nie wpływa na sposób wykonania manewru zmiany pasa. Wpływa na moment, w którym EAP zaproponuje wyprzedzanie („o ile wolniej musi jechać poprzedzający pojazd, by zaproponować wyprzedzanie”).
Wydaje mi się, że może wpływać na zjazdy, bo one serio dzieją się natychmiastowo jak tylko pojawia się pas do zjazdu i to nie w 5 sekund, tylko tak szybko jak się da. Muszę się gdzieś przejechać i zrobić Wam film, bo szok normalnie :)
Obstawiam, że to nie jest obłożone regułami UN i dlatego zrobili to jak chceli.

Bronek

Pionier e-mobilności
Teraz to zjeżdża kulturalnie zwalnia przed i jedzie delikatnie ( w porównaniu z tym co dawniej) . Kiedyś dawała ostro nawet przy 140 w prawo bez potwierdzania. To była zabawa.
Ale i tak czasem robi to bardziej brawurowo od człowieka. Przywykłem.

Darek1

Posiadacz elektryka
Nasze różne doświadczenia z AP mogą wynikać z tego, że jeździmy po różnych drogach.
Ja jeżdżę bardzo mało na wielopasmówkach. Większość to podmiejskie drogi krajowe i niższych kategorii