Italia- polecane ładowarki.

Cav

Pionier e-mobilności
No właśnie takich informacji szukam, gdzie i jakie są "ładowaczki" przy autostradzie UDINE-ROMA ?
Kilka lat temu ten odcinek w dużej części można było przejechać darmową ekspresówką.
SS3bis.
Polecam to rozwiązanie...

vwir

Pionier e-mobilności
We Wloszechn za wjazd nie płacisz a bierzesz bilet i chyba ilość zjazdów nie wpływa na cenę? Płacimy za odcinki przy zjazdach
Wpływa. Przejechanie tego samego odcinka w jednym strzale jest tańsze niż w dwóch. Innymi słowy gdy zjedziesz w połowie na ładowanie, zapłacisz za autostradę i potem znowu wjedziesz to pokosztuje Cię to więcej. Bardziej opłaca się ładować na MOPie.

ELuk

Pionier e-mobilności
A tak w kwestii porównywania kosztów ładowanie/tankowanie w trasie, to ja mam prosty przelicznik.
Zakładam, że porównywalne zużycie prądu w Tesli w odniesieniu do mojego ICE to l/100km x 3 (czyli 7litrów to 21kWh).
Więc cenę ładowania mnożę razy 3 i porównuję z ceną paliwa. Od razu widzę czy oszczędzam na prądzie, czy dokładam.
Generalnie nie przejmuję się tym tylko korzystam z auta, ale dla szybkiej orientacji jest to pomocne i proste.

vwir

Pionier e-mobilności
To dość sensowne przybliżenie. W leafie przy kręceniu się praca-dom-zakupy średnia całoroczna jest na poziomie 16kWh. Poprzednie clio przy identycznym trybie użytkowania zużywało w okolicach 5,2-5,3 litra ON. Więc praktycznie idealnie pasuje.

XYZ

Fachowiec
Ja machnąłem ręką na fakturę. Mają taką cenę, że bez żadnych abonamentów wychodzi 1,40-1,50pln za kWh. To taniej niż cokolwiek innego co mogę wykorzystać, nawet po odliczeniu vat i wrzuceniu w koszty. Przy czym nie mam tesli, więc nie liczę SuC. A - jedna uwaga. Wprawdzie we Włoszech byłem ostatnio elektrykiem 3 lata temu, więc coś się mogło zmienić, ale wtedy wszystkie ładowania miałem poza autostradami. A jako iż autostrady we Włoszech do tanich nie należą, to każde ładowanie bolało podwójnie (opłata za zjazd i za wjazd). Więc raczej szukałbym co jest dostępne na autostradzie a nie wybrzydzałbym czy to SuC czy nie.
Mam już pakiety w zakładce "Wybierz opłatę publiczną", ale niestety nie mogę dodać metody płatności, czy to dlatego, że mam wyłączoną lokalizację dla apki ??
.......ruszyło, chyba był jakiś problem z ich serwerem

Last edited:

MaRio_KalisZ

Nowy na Forum
Wziąłem pierwszą lepszą z emobitaly: https://www.plugshare.com/location/275831
Jest obsługiwana przez aplikację EnelX. Więc wygląda na to, że zadziała.
Cześć chłopaki, sorka ale zaczynam przygodę z elektromobilnością i wiele rzeczy jest dla mnie nowością: w jaki sposób na PlugShare znalazłeś ładowarkę obsługiwaną przez EnelX? Planuję moją pierwszą podróż elektrykiem do Chorwacji i chcę ustalić czy opłaca mi się wykupić ABO za 99 EUR (gdzie są i ile ładowarek po drodze i na miejscu w Chorwacji) czy jechać na SuC (jadę z dziećmi i chciałbym żeby podróż była radością a nie stresem i wyczekiwaniem)?