Tesla Y kiedy?????

cooler

Pionier e-mobilności
Ciekawe porównanie Y do 3:
Mam już wielkiego minivana (8-mio osobowa Toyota Sienna, 266KM automat 6biegowy, 7s coś tam do 100km/h) i teraz wiem że jednak model 3 to jest to.
SUVy i inne wysokie samochody są dla pasażerów, model 3 jest dla mnie, to jest prawdziwy "driver's car" - daje mi przyjemność jazdy gokartem po ulicach i właśnie tego chciałem. A że pasażerowie wymiotują to już inna sprawa.
Jak ktoś to musi pogodzić w jednym samochodzie, to model Y. Jak ktoś ma 5 różnych samochodów jak ja - model 3 oczywistym wyborem.
Tak to widzę. Jeżeli oczekujesz tego co ja to nie czekaj na Y

cooler

Pionier e-mobilności
nie ma 2 tonowych gokartów
Tak się składa że go zważyłem: przednia oś 920 kg, tylna oś 920 kg :) Razem 1840 kg.
Chyba teraz byle Passat tyle waży...
A sztywność zawieszenia, środek ciężkości oraz jak widać świetne wyważenie wraz z natychmiastową reakcją na pedał gazu + świetnie zestrojony i dość bezpośredni układ kierowniczy daje baaardzo dużo przyjemności dla kierowcy, niestety niewdzięczni pasażerowie w ogóle tego nie doceniają...

krist

Posiadacz elektryka
Tak się składa że go zważyłem: przednia oś 920 kg, tylna oś 920 kg :) Razem 1840 kg.
Chyba teraz byle Passat tyle waży...
A sztywność zawieszenia, środek ciężkości oraz jak widać świetne wyważenie wraz z natychmiastową reakcją na pedał gazu + świetnie zestrojony i dość bezpośredni układ kierowniczy daje baaardzo dużo przyjemności dla kierowcy, niestety niewdzięczni pasażerowie w ogóle tego nie doceniają...
jedna rzecz mnie cały czas intryguje, ma to i model 3 i modele S (przynajmniej te dotychczasowe) przy pełnym przyśpieszaniu nawet na suchej nawierzchni auto myszkuje, delikatnie ucieka raz w prawo raz w lewo, nie wiem czy to kontrola trakcji jakoś niezauważalnie interweniuje, czy to kwestia otwartych dyferencjałów

krzyss

Pionier e-mobilności
Ciekawe porównanie Y do 3:
Mam już wielkiego minivana (8-mio osobowa Toyota Sienna, 266KM automat 6biegowy, 7s coś tam do 100km/h) i teraz wiem że jednak model 3 to jest to.
SUVy i inne wysokie samochody są dla pasażerów, model 3 jest dla mnie, to jest prawdziwy "driver's car" - daje mi przyjemność jazdy gokartem po ulicach i właśnie tego chciałem. A że pasażerowie wymiotują to już inna sprawa.
Jak ktoś to musi pogodzić w jednym samochodzie, to model Y. Jak ktoś ma 5 różnych samochodów jak ja - model 3 oczywistym wyborem.
Tak to widzę. Jeżeli oczekujesz tego co ja to nie czekaj na Y
A co by bylo gdybys wzial Perf 😜

UseYbrain

Posiadacz elektryka
Biorę model Y performance. Muszę mieć większy bagażnik po prostu i wyższy. nie mieści mi się w tm3 torba Uber Eats :p (a na poważnie wożę czasami większe kartony, wyższe, które nie wchodzą do bagażnika tm3 a nie chcę kłaść na VEGE skóry :)))

Last edited:

krzyss

Pionier e-mobilności
Biorę model Y performance. Muszę mieć większy bagażnik po prostu i wyższy. nie mieści mi się w tm3 torba Uber Eats :p (a na poważnie wożę czasami większe kartony, wyższe, które nie wchodzą do bagażnika tm3 a nie chcę kłaść na lege skóry :)))
No ja doznalem pierwszego szoku z TM3, moim ostatnim sedanem byl 125p… a tu do tesli nie miesci mi sie lodowka turystyczna z lidla… nie wczodzi na wysokosc… a kabel za krotki do podlokietnika :)

Last edited:

krist

Posiadacz elektryka
Biorę model Y performance. Muszę mieć większy bagażnik po prostu i wyższy. nie mieści mi się w tm3 torba Uber Eats :p (a na poważnie wożę czasami większe kartony, wyższe, które nie wchodzą do bagażnika tm3 a nie chcę kłaść na lege skóry :)))
z punktu widzenia osiągów, czy jazdy nie widzę po tym filmie znaczących minusów modelu Y w porównaniu do 3. Jest ciut wyższy i cięższy, ale 3 też nie jest chucherkiem. Największy minus to chyba zasięg autostradowy, bo jednak wiekszą bryłę trzeba przepchać przez powietrze. Ale będzie ciekawie jak Y dostanie już (kiedyś) te nowe baterie i lepszy zasięg, a 3 jeszcze nie, może się okazać zże i z zasięgiem jest lepiej w Y

Bronek

Pionier e-mobilności
No ja doznalem pierwszego szoku z TM3, moim ostatnim sedanem byl 125p… a tu do tesli nie miesci mi sie lodowka turystyczna z lidla… nie wczodzi na wysokosc… a kabel za krotki do podlokietnika :)
Nawet jak wyjmiesz denko? Przedluzacz 12v tez grosze