10% challenge - Out of spec revievs

Sceptyczny entuzjasta

Posiadacz elektryka
Szukałem w tematach, ale chyba nie było. Jak było to nie bijcie :p

Nie wiem czy mieliście okazję oglądać różne testy z tego hamerykańskiego kanału, dziś dopiero natrafiłem jednak na dość ciekawie zapowiadającą się serię. 10% challenge się to nazywa, ma symulować ile zasięgu da nam szybkie ładowanie w trasie. Założenia w skrócie:
- samochód staje na ładowarce z podgrzaną baterią i stanem naładowania 10%;
- następuje podłączenie do ładowarki i od kiedy ładowanie ruszy odliczane jest 15 minut. W trakcie ładowania nastawiona jest klima żeby utrzymywała temperaturę;
- po 15 minutach ładowania jazda na highway i test z prędkością 80 mph, więc nawet zbliżony do naszych warunków autostradowych;
- 'meta' to ponowne rozładowanie baterii do 10%. Mniej więcej w połowie drogi z tego co widziałem starają się zawrócić, żeby niwelować różnice wynikające z wiatru czy wysokości.

10% challenge

Do tej pory mamy 5 testów: TMY LR na felgach turbinkach, Taycan, ID4 z małą baterią, BZ4X :eek: oraz TM3 SR+. Nie będę podawał wyników, ale TM3 jak na swoją cenę pokazała prawdziwą moc. Średnie prędkości wychodzą im całkiem niezłe, więc dobrze powinno to oddawać warunki prawdziwej podróży.

STMS

Pionier e-mobilności
jak wejść do tego menu ?

1685678275364.png

daniel

Señor Meme Officer
jak wejść do tego menu ?

View attachment 11175
To jest service mode.