Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Reddikop – znaleziska z sieci
A teraz moje wynurzenia...
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="Michal, post: 60839, member: 89"] Jak już wchodzimy w ten temat, to ja też mam tutaj trochę przemyśleń ale chciałem się skupić na formie, a nie merytoryce albo ewentualnie tym co mówił [USER=675]@skyactivwalker[/USER], a nie prowadzący. EU to akurat gospodarka, która dzięki zaśmiecaniu / smrodzeniu na cały świat osiągnęła to co osiągnęła i ciężko jest o tym zapominać przy okazji wszelkich rozważań i porównań w aspekcie emisji. Nawet jeśli spojrzymy na ostatnie lata zmniejszania emisji EU, podstawowe pytanie brzmi - jak to zostało osiągnięte, a odpowiedź w dużym stopniu to - poprzez wywalenie znaczącej części produkcji energochłonnej poza EU. Widziałem gdzieś kiedyś takie fajne wykresy / porównania pokazujące źródła emisji w czasie w podziale na regiony geograficzne i w ten sposób można trochę nabrać pokory i zrozumieć, że jednak jako Europa/US jesteśmy światu dużo winni, tym bardziej, że obecny model produkcji energii wykształcił się właśnie tutaj. Może gdyby to region mniej bogaty w surowce naturalne bardziej się wybił i wpłynął na światową gospodarkę, to nie bylibyśmy w tym bagnie, w którym jesteśmy obecnie. No i tak wiem, że to nie Polskunia, tylko złe Niemcy, Fancuzy i Brytole, ale ja jednak myślę o nas obecnie jako Europejczykach ogólnie i społeczeństwach zachodnich, więc moim zdaniem to na naszych barkach leży obecnie przestawienie pozyskiwania energii i jej wykorzystania na nowe tory. USA, to niestety zupełnie inny stan umysłu (spalanie, wołowina, ...), więc nie chce mi się o tym gadać. Jeśli chcemy aby jakakolwiek motoryzacja w Europie została, to musimy wymuszać szybkość zmian na producentach ICE, bo oni sami mają to w dupie - prezesi wezmą ostatnie premie i odejdą na emerytury, a później niech się wali - wchodzą Chiny i USA. Dobrze to widać w grupie VW, Toyota, itp... [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Reddikop – znaleziska z sieci
A teraz moje wynurzenia...