Aktualizacja oprogramowania 3.0

Mindive

Fachowiec
Ja również po serwisie:
1. Zajęło to dwa dni robocze: nie mieli akumulatora, aktualizacja ściągała się powoli
2. Travel Assista włącza się już nie przyciskiem a wyłącznie dźwignią na dole po lewej. Trochę bez sensu, ale sumarycznie od początku było to rozwiązanie bez sensu więc w sumie ma teraz więcej sensu niż przed update bo TA włącza się i ustawia w jednym miejscu
3. Największe zmiany dla mnie widoczne są w HUD - wyświetla zupełnie nowe obrazy, jest czytelniejszy, prawy pas pisany jest czyściej.
4. Saturacja kamery tylnej jest trochę przesadzona - skręciłem ją w ustawieniach o jeden stopień w dół
5. Pojawiła się w nawigacji opcja pokazywania ładowarek >100 kW i wyróżniania ładowarek Ionity i tych działających z Powerpass.
6. Wyświetla się procent koło baterii
7. Dużo zmian w aplikacji telefonu, profile kierowców.

Innych znaczących zmian nie zauważyłem. Generalnie auto stało się zdecydowanie lepsze niż było i w końcu jest jakiś potencjał na updaty w przyszłości. Skoda idzie w dobrą stronę.

wojti12

Zadomawiam się
dzieki za info. Czyli finalnie AKU nie wymienili???
ja mam drugie podejście w środę za tydzień

Mindive

Fachowiec
Wymienili, ale dopiero drugiego dnia. Pierwotnie auto miało być w serwisie jedynie 6h: na 12 przyjęcie i o 18-20 odbiór. Ostatecznie gotowe było o 18:00 dnia następnego. Wymieniony został na inny aku kwasowy Varty - nie Li-on - jak niektórzy mogli przypuszczać.

elveh

Posiadacz elektryka
Mam dziwne odczucia co do temp. nawiewanego powietrza w samochodzie.

Nawet jeśli jestem sam w samochodzie i prawa strona jest w trybie "eco", to wygląda na to że lewymi nawiewami wlatuje do środka chłodniejsze powietrze niż prawymi (przynajmniej prawym centralnym). Dodatkowo, kiedy samochód stoi wydaje mi się że raz na jakieś 30-40 sekund pojawia się z komory silnika (upsss.... spalinowe naleciałości ;) -> oczywiście chodzi o przednią komorę) odgłos jakby startującej sprężarki, ale potem za chwile milknie.

Przed updatem oprogramowania tego nie zauważyłem, ale.. też obiektywnie - raczej chłodziłem niż grzałem...

Instrukcja nic nie mówi o jakiejś specjalnej funkcji nawiewów kierowcy w zakresie dozowania świeżego (czyli zimnego powietrza). Na tym video Skody też nic na ten temat: https://www.skoda-auto.com/services/enyaq-videos#3zone-ac W technicznych dokumentach platformy MEB też za bardzo tego nie widzę.

1664140755577.png

Czy też obserwujecie takie efekty?

Last edited:

nabrU

Pionier e-mobilności
W technicznych dokumentach platformy MEB też za bardzo tego nie widzę.

Leciutko off-topic zapytam, gdzie takie 'techniczne dokumenty platformy MEB' są? Jakis link?

nabrU

Pionier e-mobilności
Dzięki, ale chodziło mi o link do innych również podzespołów, a nie tylko do HVAC.

elveh

Posiadacz elektryka
Mam dziwne odczucia co do temp. nawiewanego powietrza w samochodzie.

Nawet jeśli jestem sam w samochodzie i prawa strona jest w trybie "eco", to wygląda na to że lewymi nawiewami wlatuje do środka chłodniejsze powietrze niż prawymi (przynajmniej prawym centralnym). Dodatkowo, kiedy samochód stoi wydaje mi się że raz na jakieś 30-40 sekund pojawia się z komory silnika (upsss.... spalinowe naleciałości ;) -> oczywiście chodzi o przednią komorę) odgłos jakby startującej sprężarki, ale potem za chwile milknie.

Przed updatem oprogramowania tego nie zauważyłem, ale.. też obiektywnie - raczej chłodziłem niż grzałem...

Ktoś coś może skomentować - może to normalne zachowanie climatronic'a w Enyaq'ach?

wojti12

Zadomawiam się
A u mnie taka świeżynka - dzis rano oddałem auto na update softu .Mialo trwać 2 dni. Teraz zadzwonili ze podczas update wywaliło jakis błąd sterownika i sie wszystko zatrzymało. Wiec odezwali sie do Poznania co z tym zrobic. Tamci skierowali zapytani do Czech....
no i na dzis nie wiadomo kiedy bedzie auto....
a juz tutaj pisalem - strach robić update bo to dla nich nowosci i nie maja praktyki ehhh

elveh

Posiadacz elektryka
A u mnie taka świeżynka - dzis rano oddałem auto na update softu .Mialo trwać 2 dni. Teraz zadzwonili ze podczas update wywaliło jakis błąd sterownika i sie wszystko zatrzymało. Wiec odezwali sie do Poznania co z tym zrobic. Tamci skierowali zapytani do Czech....
no i na dzis nie wiadomo kiedy bedzie auto....
a juz tutaj pisalem - strach robić update bo to dla nich nowosci i nie maja praktyki ehhh
Widzę zatem że nie jestem sam... Wczoraj w drodze do domu taki kwiatuszek na desce rozdzielczej i w apce....
1664387627433.png

Nie wiedząc czy auto będzie w stanie wystartować zawróciłem do ASO.. no i jest tam od 26 godzin niestety.... Mniej więcej 2 tygodnie po akcji serwisowej (wymianie akumulatora) i updacie do 3.0. Myślę że to niestety na 90% wina softu :( Takie czasy.

wojti12

Zadomawiam się
:( fuck, czyli dobrze rozumiem ze 2 tagi jeździłeś bez problemu i nagle po tym czasie wyskoczył taki komunikat???
strach gdzieś dalej wyjechać za miasto wtedy....

elveh

Posiadacz elektryka
:( fuck, czyli dobrze rozumiem ze 2 tagi jeździłeś bez problemu i nagle po tym czasie wyskoczył taki komunikat???
strach gdzieś dalej wyjechać za miasto wtedy....
Dokładnie - "out of blue".

Mimo to nie boję się nim jeździć. Przejechałem 10kkm i grzecznie testuję go nadal ;)))) Bardziej bałem i boję się nim zjeżdżać teraz do garażu. Mam garaż na poziomie -1 i laweta tam nie podjedzie, a podjazd naprawdę strooooomy. Ciekawe co by zrobiła Skoda i/lub assistance Skody gdyby faktycznie auto padło w garażu. Na szczęście mam szerokopasmowy I-net, to mogli by wysyłać stamtąd paczki diagnostyczne do Mlada Boleslav ;)

Pomimo tego jestem zadowolony z samochodu - jak już jeździ, to jeździ dobrze. przy 4 dobie w serwisie ma u mnie ciągle współczynnik dostępności na 97,84%. Przed tą awarią aku 12V było 98,38%.

Myślę, że gdybyśmy mieli tesle to wtedy byś napisał:

"Wow - nieźle, można spokojnie wszędzie jeździć tym autem, współczynnik awaryjności to tylko 1,62% :)"

wojti12

Zadomawiam się
Ja zrobiłem ok 14k km i tez jestem bardzo bardzo zadowolony ogólnie z samochodu. Moje obawy dotyczą tylko samego update ze nie do końca jest on taki pewny i serwisy u nas się tego dopiero uczą i błędów jakie wyskakują przy tym. Pan wczoraj dzowniąć sam przyznam, że nie wiedzę dlatego pytają dalej. Co to jest ten wskaźnik dostępności? ciekawe, możesz coś więcej napisać i jak/gdzie to się sprawdza?

rav

Posiadacz elektryka
U mnie z kolei tydzień po aktualizacji na jeden dzień zgasły oba ekrany. Auto normalnie jeździło ale ekrany nie działały cały dzień. Kolejnego dnia rano wszystko zaczęło działać. Pojechałem do serwisu i nie wyskoczyły żadne błędy.

Minął kolejny tydzień i wszystko jest ok.
Również jestem bardzo zadowolony z samochodu.

Brakuje mi jeszcze statystyk z jazdy które wg mnie powinny się pojawiać na ekranie za kierownicą

michalp

Zadomawiam się
Widzę zatem że nie jestem sam... Wczoraj w drodze do domu taki kwiatuszek na desce rozdzielczej i w apce....
View attachment 6966

Nie wiedząc czy auto będzie w stanie wystartować zawróciłem do ASO.. no i jest tam od 26 godzin niestety.... Mniej więcej 2 tygodnie po akcji serwisowej (wymianie akumulatora) i updacie do 3.0. Myślę że to niestety na 90% wina softu :( Takie czasy.
U mnie też w poniedziałek ta sama "Usterka 12V" tylko że ja mam auto od lipca i od razu z 3.0 , zgasła przy kolejnym uruchomieniu silnika i przejechałem ok 200 KM do dzisiaj i jest ok, w przyszłym tygodniu spróbuje umówić się do serwisu, u Ciebie już coś ustalili ?

wojti12

Zadomawiam się
dziś odebrałem Enyaqa zastępczego. Powiedzieli nie wiedza ile może potrwać naprawa mojego - dobre i to ;)
na zagranicznej grupie ktoś z takim objawem jak ja czeka już 21 dni :oops:

KorekSAN

Zadomawiam się
dziś odebrałem Enyaqa zastępczego.
ja jestem umówiony na updejt softu na 10 października. Mają mi wymienić szybę z AC od razu i powiedzieli że napewno potrwa to dwa dni. MAją mi dać coś zastępczego - ciekawe co dostanę.

michalp

Zadomawiam się
dziś odebrałem Enyaqa zastępczego. Powiedzieli nie wiedza ile może potrwać naprawa mojego - dobre i to ;)
na zagranicznej grupie ktoś z takim objawem jak ja czeka już 21 dni :oops:
Czyli u Ciebie nie znikło, przy kolejnym uruchomieniu, czy już więcej nie uruchamiałeś po dojeździe do serwisu ?

elveh

Posiadacz elektryka
U mnie też w poniedziałek ta sama "Usterka 12V" tylko że ja mam auto od lipca i od razu z 3.0 , zgasła przy kolejnym uruchomieniu silnika i przejechałem ok 200 KM do dzisiaj i jest ok, w przyszłym tygodniu spróbuje umówić się do serwisu, u Ciebie już coś ustalili ?
Niestety nie. Kolejny dzień jeżdżę na benzynie :/ Superb nie jest zły - ale jednak to zupełnie inne jeżdżenie + krakowskie korki i brak buspassów :(.

Martwi to, że temat pojawia się częściej - z drugiej strony powinni mieć bazę wiedzy do zdiagnozowania przyczyny.