Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
MINI
Mini Cooper SE Forum • Mini Electric I gen.
Aktualizacja oprogramowania
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="tokwi, post: 54663, member: 79"] Wkrótce miniakowi minie rok. Fajne auto, nadal bardzo cieszy i najechane już ponad 15 tys.km. Jako, że Elon rozpuścił mnie kilkunastoma update rocznie, to myślę: "może i Mini coś powinien od życia dostać"? Wyposażony został przecież w pakiecie przeróżne usługi i subskrypcje.., a koncern BMW chce teraz w modelu subskrypcyjnym sprzedawać nawet ogrzewanie kierownicy (patrz: [URL]https://www.bmw.pl/pl/shop/ls/cp/connected-drive[/URL]") Może więc i dla mojego będzie jakiś upate oprogramowania zawierający optymalizacje, poprawki błędów, unowocześnienia... Przydałby się choćby aktualizacja map (kupiona 3 letnia subskrypcja) bo i obwodnica Słomnik już oddana, trasa Łagiewnicka w KRK itp., a niebawem trzeba będzie się zastanowić czy przedłużyć abonamenty. Niby samochód połączony z Internetem, jest aplikacja z powiadomieniami, przewidziano również w instrukcji funkcjonalność samodzielnych update, tylko przez rok nic się nie wydarzyło... więc dzwonię wczoraj do salonu dopytać jak to z tymi updateami. Z tego co ustaliliśmy z miłymi pracownikami salonu w przypadku MINI są 3 główne rodzaje aktualizacji 1. Aktualizacje oprogramowania układowego/sterowników ECU - w przypadku MINI update możliwy jest jedynie stacjonarnie w serwisie (czas ok. 2 godz) - na żądanie nikt nikomu nic nie zaktualizuje, chyba że odpłatnie - bezpłatne update są przy akcjach przywoławczych, które można sprawdzić: [URL]https://www.bmw.pl/pl/footer/quick-link/bmw-vehicle-recalls.html[/URL] 2. Aktualizacje systemowe oprogramowania Centrum Multimediów - ten update teoretycznie możliwy jest (powinien być) do samodzielnego wykonania zgodnie z procedurą na str.58 [URL unfurl="true"]https://www.miniusa.com/content/dam/mini/PDF/archiveownermanuals/MY22/MINI_Owners_Manual_F56_Cooper_SE_SOP_3-2022.pdf[/URL] - mówiono mi, że teoretycznie update powinny się zaciągać same po eSIM ale też można wgrać z USB pobierając z Internetu 3. Aktualizacje MAP - wygrywa się po USB (jeśli ktoś ma co wgrać) - teoretycznie mapy pobiera via Internet oprogramowaniem "MINI Download Manager" Teoretycznie to wszystko dobrze wygląda teoretycznie W praktyce tak: 1. Jeśli sam sobie nie sprawdzisz to nie wiesz, że masz jakaś akcję przywoławczą. Nie rozumiem tego, bo przecież mam auto zarejestrowane, zgodziłem się na przesyłanie przeróżnych danych do centrali BMW i oddaję swoją prywatność, a nikt mi nawet nie wyśle pop-upa, że mój VIN ma akcję przywoławczą (Kod akcji technicznej: 0084870100). Na stronach internetowych nawet nie ma opisu tej akcji, czyli nie wiesz, czy hamulce, pasy, silnik, czy co? Więc umówiłem się na serwis (szczęśliwie mój VIN ma akcję) i będę miał szanse na podniesienie wersji oprogramowani w sterownikach i modułach samochodu. 2. To co mogę wgrać samodzielnie jest tak głęboko ukryte, żeby ciężko dotrzeć. Ale w końcu znalazłem oprogramowanie. Oprogramowanie koncernu samochodowego Premium wystawione jest na stronach producenta do Internetu bez podpisu cyfrowego, więc Windows Defender domyślnie nie puszcza. Jak już się obejdzie zabezpieczenia i zainstaluje to teoretycznie po uwierzytelnieniu użytkownika w BMW/Mini powinno się dać pociągnąć mapy i update stacji multimedialnej. Teoretycznie to nawet wygląda, ale praktyka jest inna. Jest taki komunikat. [ATTACH type="full"]6722[/ATTACH] Wysłałem więc wczoraj do BMW maile, że im usługi nie działają. [TABLE] [TR] [TD][email]info.bmw.pl@bmw.com[/email], [email]info@bmw-connecteddrive.pl[/email][/TD] [/TR] [/TABLE] Rozumiem, że Mini/BMW to nie komputer na kółkach (jak Tesla) - na maile możnaby jednak odpisać wtedy byliby nawet lepsi ;-) Nie piszę tego wątku, żeby narzekać, tylko spróbować opisać pozytywną ścieżkę aktualizacji oprogramowania, na którą dopiero wchodzę. A może ktoś z kolegów doradzi jak to zrobić najszybciej i najefektywniej? Póki co zapisałem się na serwis. Odnośnie nie działania usług, to w sumie dla akcjonariuszy BMW to dobrze, że mało kto z nich korzysta i wszystko póki co przez serwis. W przeciwnym wypadku, gdyby więcej osób korzystało z usług online, to akcje poleciałyby w jeden dzień kilkanaście procent (jak ostatnio np.: Garmin). [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
MINI
Mini Cooper SE Forum • Mini Electric I gen.
Aktualizacja oprogramowania