Arabia Saudyjska chce rządzić wodorem, jak rządzi ropą

Konrad

Fachowiec
Już czują pismo nosem. Robili przez lata co mogli, żeby zatrzymać rozwój elektromobilności, ale pomimo ich wysiłków, przekroczyliśmy już punkt bez odwrotu.

BigB00

Posiadacz elektryka
Wcale się im nie dziwię. Mają jeszcze troszeczkę tej ropy. Co niby mają z nią robić? Tak przerobią na wodór i dalej będą na niej zarabiać.
Tam tylko ropa (przerabiamy na paliwo w takiej czy innej formie), słońce (czyli fotowoltaika pełną gębą) i piach. Z tego ostatniego to nie bardzo wiem co można robić, bo na budowę, akurat ten arabski się nie nadaje.

Bronek

Pionier e-mobilności
Piach to krzem. Będą robić elektronikę. :)
Wystarczy kilka koparek i można mieć " Krzemową Dolinę" ;-)
a mają praktykę w przemieszczaniu piachu.
Dobrze kombinują już ludzie tam jeżdżą w celach turystycznych, zawsze to coś na ciężkie czasy.

Khar

Posiadacz elektryka
Ale po sąsiedzku jest Dubaj - mały kraj, ale mądry. Im ropa się skończyła już ze 20 lat temu, a są jedni z najbogatszych. Większość osób myśli, że ciągle to kasa z ropy albo z turystyki - ale tak naprawdę chodzi o strefę wolnego handlu i coś w rodzaju "specjalnej strefy ekonomicznej" bez podatków i bez ceł. Porównując nasze SSE, gdzie kilka fabryczek stoi - oni mają rozmach, tam coś w rodzaju naszej drogi ekspresowej idzie przez środek, a po obu stronach fabryki, fabryki, fabryki.
Poprzedni Szejk, ojciec obecnego Szejka, miał powiedzenie - "Mój ojciec jeździł wielbłądem, ja jeżdżę Land Roverem, mój syn będzie jeździł Land Roverem, ale jego syn znowu będzie jeździł wielbłądem" - w sensie, że ropa się skończy, to i kasa się skończy. I chyba jako jedyny z tych wszystkich władców inwestował pieniądze z ropy z wyprzedzeniem, tzn. na początek w nowoczesny port i właśnie strefę bez podatków i bez ceł.

Lsk

Zadomawiam się
Takie male 3 sprostowania:
Ale po sąsiedzku jest Dubaj - mały kraj, ale mądry.
1) Dubaj to nie jest kraj, tylko Emirat (coś jak stan w USA) który wchodzi w skład ZEA (Zjednoczonych Emiratów Arabskich).

Im ropa się skończyła już ze 20 lat temu, a są jedni z najbogatszych.
2) jeszcze trochę tej ropy maja https://www.pap.pl/aktualnosci/news...oglosily-odkrycie-zloza-kryjacego-24-miliardy

I chyba jako jedyny z tych wszystkich władców inwestował pieniądze z ropy z wyprzedzeniem, tzn. na początek w nowoczesny port i właśnie strefę bez podatków i bez ceł.
3) Szejk sąsiedniego Emiratu Abu Dhabi tez inwestował i to wcale nie mniej niż ten z Dubaju. Poza tym większość krajów arabskich w coś inwestuje nie tylko te dwa. Np. Qatar czy Arabia Saudyjska.

Khar

Posiadacz elektryka
Ale piszesz o Abu Dhabi - nie o Dubaju!
To Abu Dhabi ma ropę - Dubaj już nie. Co najwyżej tyle, co Polska. Zjednoczone Emiraty Arabskie to jest bardzo luźny związek krajów, tylko z nazwy jedno państwo. Każdy ma oddzielny budżet, a już Abu Dhabi na pewno nie dzieli się kasą. Niektóre z Emiratów są całkiem biedne.
Nie twierdzę, że inni nie inwestują - teraz już tak - ale to Dubaj jest centrum handlowym i przemysłowym na całą Zatokę Perską.
Kiedyś przed pandemią często bywałem służbowo, jak się skończy mogę pokazać jak to wygląda ;) W każdym razie zupełnie inaczej, niż na turystycznych obrazkach.