Arval, wynajem i serwis

wxwx78

Zadomawiam się
He
Od miesiąca mam auto w wynajmie od Arval. Auto z 2023, 5k przebiegu. Po kimś , oczywiście.
Wg instrukcji do Tesli i komunikatów w samochodzie , mam do zrobienia:

Instrukcja:
* Kontrola stanu płynu hamulcowego co 4 lata (w razie potrzeby wymiana)
* Wymiana kabinowego filtra powietrza co 2 lata.
* Czyszczenie i smarowanie zacisków hamulcowych co rok lub co 20 000 km (12 500 mil) (dotyczy obszarów, w których zimą drogi są posypywane solą).
* Rotacja opon co 10 000 km lub gdy różnica w głębokości bieżnika osiągnie lub przekroczy 1,5 mm, zależnie od tego, co nastąpi wcześniej.

W samochodzie , w systemie, statusie konserwacji mam napisane że :

* wymiana kabinowego filtra powietrza : Następna konserwacja 20 grudnia 2024 (po terminie) .
* wymiana piór wycieraczek : Następna konserwacja 21 grudnia 2023 (1.5 roku po terminie) "

Zapytałem się Arvala co z tym zrobić . Odpisali mi że przeglądy mam robić zgodnie z instrukcją, i żebym się umówi do jakiegoś serwisu Arval ;) A ja myślałem że przez apkę Tesli powinienem to robić.

Jak to u Was wygląda?

Pozdrawiam

danielm

Pionier e-mobilności
arval jeszcze nie dawno reklamowal tesle tak jak każde inne auto spalinowe że przeglądy gwarancyjne w cenie najmu mimo że w tesli nie ma przeglądów gwarancyjnych więc ich pomysły na życie brałbym z przymrużeniem oka choć oczywiście w swoim regulaminie mogą mieć wszystko. to co się wyświetla w samochodzie dodano bardzo niedawno, wcześniej tych informacji nie było choć o dziwo wyświetlają się poprawne dane odnośnie wymian tych podzespołów nawet jeśli ostatnio wystąpiły w 2020

wxwx78

Zadomawiam się
Dzięki.
Zrobiłem umówienie wizyty serwisowej w Tesla Warszawa z apki Tesli i zapytałem na czacie jak postąpić z opłatą . Właśnie mi odpisali ze wysłali wycenę do Arvala i czekają na akceptację .

Arval ma stronę, na której się szuka serwisu. Trzeba podać numer rejestracyjny. Serwis, który mi się wyświetlił jako najbliższy, elektryków nie robi.... ;-) To już dalej mi się dzwonić nie chciało a serwis Tesli był też na liście..

danielm

Pionier e-mobilności
Dzięki.
Zrobiłem umówienie wizyty serwisowej w Tesla Warszawa z apki Tesli i zapytałem na czacie jak postąpić z opłatą . Właśnie mi odpisali ze wysłali wycenę do Arvala i czekają na akceptację .

Arval ma stronę, na której się szuka serwisu. Trzeba podać numer rejestracyjny. Serwis, który mi się wyświetlił jako najbliższy, elektryków nie robi.... ;-) To już dalej mi się dzwonić nie chciało a serwis Tesli był też na liście..
nie wiem jak to u nich wygląda tylko lojalnie ostrzegam: podejście tesli jest takie że nie ma przeglądów, naprawiasz jak coś się zepsuje ale jak klient chce to nawet baterie w pilocie wymienią a roboczogodzinę mają bardzo drogą więc żeby Cie Arval nie oskubał na jakichś dziwnych opłatach za niewiadomo co, bo to że jest coś darmowe nie oznacza że kosztów nie wpisali w miesięczną ratę, zwłaszcza że Tesle traktują jak każde inne auto czyli obowiązkowe przeglądy by zachować gwarancje mimo że w Tesli obowiązku takiego brak

wxwx78

Zadomawiam się
ok. dzięki. To zobaczymy czy Arval klepnie koszty Teslii. Fakt że pióra wycieraczek są do wymiany ; reszta niekoniecznie

danielm

Pionier e-mobilności
ok. dzięki. To zobaczymy czy Arval klepnie koszty Teslii. Fakt że pióra wycieraczek są do wymiany ; reszta niekoniecznie
tylko że takich rzeczy nie robi sie w serwisie, ani teslowym ani żadnym innym. kupujesz pióra i w 3 sekundy wymieniasz je sobie sam. i podobnych spraw jest wiele, tesla nawet tworzy filmy instruktarzowe jak wymienić sobie filtry kabinowe itp żebyś im nie zawracał gitary i nie generował sobie niepotrzebnie kosztów. w dodatku nie mają wygórowanych marży na częściach

wxwx78

Zadomawiam się
SPoko. W samochodzie który byłby mój albo w leasingu to bym tak robił. A tutaj nie jest, pióra skrzypią a niby mam dbać o to co instrukcja i komputer pokładowy każe... Zobaczę co Arval powie i co będzie dalej. Ale dziękuję za info i ostrzeżenie.

wxwx78

Zadomawiam się
Ale bez jaj że z piórami jedziesz do serwisu. Niedługo z wymianą dywaników będą jeździć do serwisu.
Nie mój samochód więc robię jak właściciel decyduje.

Najnowsze dyskusje