Audi Q4 e-tron – pytania

Łukasz Bigo

Pionier e-mobilności
Członek redakcji
Wątek towarzyszący artykułowi o Audi Q4 e-tron. Zainteresowanych samochodem zapraszam do zadawania pytań, postaram się na nie odpowiedzieć :)

Łukasz Bigo

Pionier e-mobilności
Członek redakcji
1. Czy da się zatrzasnąć kluczyki w środku? ;)
2. Czy zrobili już odpowiednik one pedal drive?

Ad 1. W bagażniku na pewno :)
Ad 2. Nie, nie zrobili. Ogólnie jeśli chodzi o rekuperację i one-pedal drive, to Kia bije tutaj na głowę wszystkie auta na MEB. Rekuperacja sterowana radarem jest niezła, ale choć Kią jeździłem półtora miesiąca temu, to ciężko mi było oduczyć ręce od wyrobionych wtedy nawyków. Takie tamto było przyjazne, takie to jest... hm, niewyróżniające się.

Krzysztof007

Nowy na Forum
Ad 1. W bagażniku na pewno :)
Ad 2. Nie, nie zrobili. Ogólnie jeśli chodzi o rekuperację i one-pedal drive, to Kia bije tutaj na głowę wszystkie auta na MEB. Rekuperacja sterowana radarem jest niezła, ale choć Kią jeździłem półtora miesiąca temu, to ciężko mi było oduczyć ręce od wyrobionych wtedy nawyków. Takie tamto było przyjazne, takie to jest... hm, niewyróżniające się.
Ad2 - Jest tryb one-pedal drive. Wystarczy pociągnąć przełącznik skrzyni raz do siebie żeby przejść w tryb B skrzyni. Wówczas rekuperacja pracuje na max i samochód mocno hamuje przy puszczeniu gazu. Dobre do jazdy w korkach jako alternatywa do adaptacyjnego tempomatu

vwir

Pionier e-mobilności
Ad2 - Jest tryb one-pedal drive. Wystarczy pociągnąć przełącznik skrzyni raz do siebie żeby przejść w tryb B skrzyni. Wówczas rekuperacja pracuje na max i samochód mocno hamuje przy puszczeniu gazu. Dobre do jazdy w korkach jako alternatywa do adaptacyjnego tempomatu
To nie jest one pedal drive. W trybie one pedal drive możemy... prowadzić przy użyciu jednego pedału (jak sama nazwa wskazuje). A z mojego doświadczenia VW/Audi nie zatrzymuje się do zera po puszczeniu gazu. Tryb B rekuperacji to coś innego niż one-pedal-drive. Polecam przewieźć się na przykład Leafem - ma on zarówno tryb B jak i one-pedal-drive. Od razu zrozumiesz różnicę.

galux20

Zadomawiam się
Auto pod domem , zimą rano da się jakoś wykorzystać podłączenie auta do prądu w celu podgrzania wnętrza.?

Chodzi o to , żeby nagrzanie auta nie wpływało na zasięg.

Może ktoś się orientuje jakie są koszty przeglądów.
Q4 77kw

Krzysztof007

Nowy na Forum
Auto pod domem , zimą rano da się jakoś wykorzystać podłączenie auta do prądu w celu podgrzania wnętrza.?

Chodzi o to , żeby nagrzanie auta nie wpływało na zasięg.

Może ktoś się orientuje jakie są koszty przeglądów.
Q4 77kw
Podgrzanie zimą - jasne, można albo przez aplikację albo timer w samochodzie ustawić czas o której ma temperatura osiągnąć żądaną wartość. Np ustawiam na 7.00 rano temperaturę 20 stopni a samochód zostawiam podłączony do prądu np z limitem naładowania 80%. Wówczas ładuje się i trzyma 80%.
Można też ustawić ładowanie żeby zakończyło się o zadanej porze i temperatura osiągnęła wartość docelową.

testerpl

Zadomawiam się
mam pytanie odnośnie braku w wyposażeniu, znalazłem używany samochód w topowym wyposażeniu i nie ma nawiewu z tyłu w konsoli środkowej, no ręcę opadają, samochód wyposażeniowo wszystkomający :) pytanie czy ktoś ma samochód z takim brakiem :) i czy może się podzielić "wrażeniami", mam obawy bo wożę dzieciaki i z tyłu.