Wątek towarzyszący artykułowi o Audi Q4 e-tron. Zainteresowanych samochodem zapraszam do zadawania pytań, postaram się na nie odpowiedzieć 
1. Czy da się zatrzasnąć kluczyki w środku?
2. Czy zrobili już odpowiednik one pedal drive?
prosze o probe pozostawionego kluczyka w bagażnikuWątek towarzyszący artykułowi o Audi Q4 e-tron. Zainteresowanych samochodem zapraszam do zadawania pytań, postaram się na nie odpowiedzieć![]()
Ad2 - Jest tryb one-pedal drive. Wystarczy pociągnąć przełącznik skrzyni raz do siebie żeby przejść w tryb B skrzyni. Wówczas rekuperacja pracuje na max i samochód mocno hamuje przy puszczeniu gazu. Dobre do jazdy w korkach jako alternatywa do adaptacyjnego tempomatuAd 1. W bagażniku na pewno
Ad 2. Nie, nie zrobili. Ogólnie jeśli chodzi o rekuperację i one-pedal drive, to Kia bije tutaj na głowę wszystkie auta na MEB. Rekuperacja sterowana radarem jest niezła, ale choć Kią jeździłem półtora miesiąca temu, to ciężko mi było oduczyć ręce od wyrobionych wtedy nawyków. Takie tamto było przyjazne, takie to jest... hm, niewyróżniające się.
To nie jest one pedal drive. W trybie one pedal drive możemy... prowadzić przy użyciu jednego pedału (jak sama nazwa wskazuje). A z mojego doświadczenia VW/Audi nie zatrzymuje się do zera po puszczeniu gazu. Tryb B rekuperacji to coś innego niż one-pedal-drive. Polecam przewieźć się na przykład Leafem - ma on zarówno tryb B jak i one-pedal-drive. Od razu zrozumiesz różnicę.Ad2 - Jest tryb one-pedal drive. Wystarczy pociągnąć przełącznik skrzyni raz do siebie żeby przejść w tryb B skrzyni. Wówczas rekuperacja pracuje na max i samochód mocno hamuje przy puszczeniu gazu. Dobre do jazdy w korkach jako alternatywa do adaptacyjnego tempomatu
Podgrzanie zimą - jasne, można albo przez aplikację albo timer w samochodzie ustawić czas o której ma temperatura osiągnąć żądaną wartość. Np ustawiam na 7.00 rano temperaturę 20 stopni a samochód zostawiam podłączony do prądu np z limitem naładowania 80%. Wówczas ładuje się i trzyma 80%.Auto pod domem , zimą rano da się jakoś wykorzystać podłączenie auta do prądu w celu podgrzania wnętrza.?
Chodzi o to , żeby nagrzanie auta nie wpływało na zasięg.
Może ktoś się orientuje jakie są koszty przeglądów.
Q4 77kw