Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
WALLBOKSY, przewody, EVSE, ładowanie w domu
Tematy ogólne
Automatyzacja ładowania EV "ze słońca" za pomocą Home Assistant
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="KrzyCh, post: 116670, member: 2081"] Super - miałem bardzo podobny pomysł. Zrobiłem w HA licznik godzinowy, który symuluje naliczanie wektorowe godzinowe i zeruje się co godzinę. Doszedłem jednak do wniosku, że nie chcę zbyt często przerywać ładowania. Zamierzam (ciągle brak czasu by to zrobić) zaprogramować to tak: [LIST=1] [*]Jeśli licznik wskaże nadprodukcję godzinową, wystarczającą na pokrycie ładowania minimalnym prądem przez pozostałą część godziny to zaczynam ładowanie prądem minimalnym. Np. o 9:30 jest już na poziomie -2kwh, to zaczynam ładować z mocą 4kwh. [*]Jeśli pod koniec godziny, np. o 9:59 licznik wskazuje wartości wewnątrz histerezy (np.-3 kWh do 3 kWh), to kontynuuję ładowanie i: [LIST=1] [*]Jeśli licznik wskazuje wartość ujemną to zwiekszam prąd ładowania (np. dla - 1 kWh o 1A). [*]Jeśli licznik wskazuje wartość dodatnią, to zmniejszam prąd ładowania. [/LIST] [*]W połowie następnej godziny (np. 10:30) sprawdzam ponownie licznik podobnie jak w punkcie 2, tylko tu wyłączam ładowanie o ile wskazanie jest poza histerezą (ponad 3 kWh). [/LIST] To oczywiście teoria i pewnie wyjdzie coś w warunkach brzegowych, ale idea jest taka, by ładowanie trwało minimum 1h (np. 9:30 - 10:30). Wtedy możemy optymalnie (bo z 2h) wykorzystać obowiązujące operatorów godzinowe bilansowanie i nie przerywać często ładowania. Można też ładować 1 fazą, ale nie po to montowałem WC3. Ma być docelowo w HA guzik „ładuj eko” i podpinanie się do WC3 jak zwykle. Jeśli ładujemy samochód bez możliwości sterowania prądem to też można takie „łączenie” godzin zrealizować tylko może wyjść np. 2x20min. Zależy od mocy PV i mocy ładowarki pokładowej. Poniżej zrzut w słoneczny dzień i Tesla ręcznie podpięta na ok 1h zaraz po 11. [ATTACH type="full"]13473[/ATTACH] [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
WALLBOKSY, przewody, EVSE, ładowanie w domu
Tematy ogólne
Automatyzacja ładowania EV "ze słońca" za pomocą Home Assistant