Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
WALLBOKSY, przewody, EVSE, ładowanie w domu
Tematy ogólne
Automatyzacja ładowania EV "ze słońca" za pomocą Home Assistant
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="Michal, post: 83870, member: 89"] Pisząc o poborze 10kW miałem na myśli pobór z sieci (dopisałem powyżej "(pobierane z sieci)"). Ja zupełnie nie patrzę na produkcję falowników i zużycia osobno. Licznik mam zapięty na całym przyłączu. Oczywiście masz rację ale finalnie ja dla siebie chcę widzieć dane o zużyciu energii, więc i tak będę je dorabiał, to mogę z nich skorzystać ;) Mogę niby zrobić zabezpieczenie tylko na amperach ale chyba mi się nie chce, bo jak myślę, o zużyciu poszczególnych odbiorników, to myślę o ich mocy, a nie poborze prądu - musiałbym to sobie w głowie przeliczać. Zrobię sobie zabezpieczenie na 10kW i najgorsze co się może stać, to auto przestanie się ładować - więc nie będzie tragedii ;) Raczej wahania napięcia nie zrobią mi tutaj dużej różnicy - z tego co widzę latają w granicach 230-250V (niecałe 10%). U mnie może to być jednak trochę bardziej skomplikowane, bo mam cały dom na prąd. Pierdół w stylu oświetlenie albo komputer też nie liczę. Ogrzewanie elektryczne, CUW z bojlera, kuchenka indukcja, piekarnik elektryczny... Ostatnio doszła mi jeszcze sauna też z piecem elektrycznym 8kW 0_o. Niestety fazy też nie są dobrze obciążane, bo trochę za dużo odbiorników jest na A. Może więc być taka sytuacja, że będzie u mnie chodził zestaw: Czajnik (2kW) + bojler (2kW) + klima (1,5kW) + ładowanie auta (do 11kW) + sauna (8kW). Sauna i auto są na trzech fazach więc na fazie A wyjdzie w sumie 2+2+1,5+3,66+2,66 = 12 kW, co oznacza prąd ~50A o_O Sauna chodzi teraz nocą, ale niedługo o 19 jeszcze będzie świeciło słońce i jak najdzie jakaś chmurka, to mi wyskoczy pobór w kosmos. Oczywiście pewnie zanim strzeli przedlicznikowe, to padnie mi jakieś zabezpieczenie w domu, ale po co, skoro mogę próbować to ograniczyć? [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
WALLBOKSY, przewody, EVSE, ładowanie w domu
Tematy ogólne
Automatyzacja ładowania EV "ze słońca" za pomocą Home Assistant