Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
WALLBOKSY, przewody, EVSE, ładowanie w domu
Tematy ogólne
Automatyzacja ładowania EV "ze słońca" za pomocą Home Assistant
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="Michal, post: 83931, member: 89"] Zmieniam prąd ładowania, więc wątpię, żeby mi się przełączało na jedną faze i do tego niższy prąd :p Sprawdzam dane i widzę, że raczej wszystkie trzy fazy są równo obciążane nawet jak zmieniam z 5A na 2A. Nie robiłem jeszcze zupełnie podejścia do sprawdzenia ile dodanej energii raportuje auto, a ile pobrał EVSE. Nie mam też za bardzo jak tego sprawdzić, bo informację o mocy ładowania wyliczam sam z ustawionego prądu razy suma napięć na fazach, a nie z oddzielnego licznika. Zakładam, że prąd jest poprawny, a może nie jest :p Nie będę dokupował za 700 zł kolejnego licznika, żeby to sprawdzać, bo nigdy mi się to nie zwróci. Mogę sprawdzić nocą mniej więcej ile mi raportuje auto. vs ile było poboru. Ale to raczej dopiero jak zniknie mi pobór na ogrzewanie, bo on mi dużo psuje. Wziąłem się za to i sprawdziłem :D Na przykładzie: 19.03.2023 (w godzinach 01:00-06:12) ładowałem auto w zakresie 37-72% (35%), co powinno się przełożyć na ~24,5kWh doładowane do baterii. Integracja Tesli HA raportuje: [LIST] [*]doładowałem 24,86 kWh [*]ładowanie mocą 5kW (tutaj niestety dokładność jest do pełnych kW) [*]prąd ustawiony na 7A [/LIST] W tym czasie na Shelly EM3 widzę: [LIST] [*]napięcie na wszystkich fazach około 240V (+/- 2V) [*]prąd na 2 fazach (na których nie ma ogrzewania), równiutko w granicach 7,3 - 7,4A [/LIST] Wyliczona moc ładowania z ustawionego prądu 7A * 3 * 240 = 5040 W. W tym okresie, czyli w czasie tych 312 minut ładowania z takiego rachunku wychodzi 26,208 kWh, co porównując do tego co wychodzi z auta daje 5,42% różnicy, przy stosunkowo niskiej mocy ładowania. [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
WALLBOKSY, przewody, EVSE, ładowanie w domu
Tematy ogólne
Automatyzacja ładowania EV "ze słońca" za pomocą Home Assistant