Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
WALLBOKSY, przewody, EVSE, ładowanie w domu
Tematy ogólne
Automatyzacja ładowania EV "ze słońca" za pomocą Home Assistant
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="KrzyCh, post: 88330, member: 2081"] Cześć, A ten licznik Shelly to masz podłączony na głównych przewodach zasilających dom? Bo on jest dwukierunkowy i wtedy powinien pokazywać Ci konsumpcję (netto) i produkcję (netto) ze znakiem ujemnym. Teslę dopiero zamówiłem, ale HA z integracją z licznikiem Taurona używam od dwóch lat. Dla testów zrobiłem automatyzację włączającą grzejnik elektryczny zależnie od tego czy jest produkcja/konsumpcja. I wszystko wydawało mi się super, bo dogrzewałem salon i robiłem autokonsumpcję. Niedawno podłączyłem Shelly 3EM Pro, który też mierzy dwukierunkowo na 3 fazach. I teraz dopiero widzę, że mam kompletnie te 3 fazy niezbilansowane, a licznik Taurona podaje już fazy zsumowane. Grzejnik, czajniki dociążają fazę A do 4kW, a tymczasem na C mam produkcję 2kW. Całe szczęście oni i tak to chyba do rozliczenia sumują. Niemniej jednak mam taką rozkminę, że jak będę montował wallbox 3F, to chciałem sterować prądem ładowania zależnie od produkcji słonecznej. Przyglądam się produkcji z FV (8kWp) i wprawdzie szczytowe prądy na każdej fazie to 10A, ale w rzeczywistości to rzadkie przypadki, gdy jest bezchmurne niebo (2-gi załącznik pokazuje taki dzień 5 kwietnia). Caly zeszły tydzień pokazuje, że w praktyce w miarę stałe, na każdej fazie dostępne są 3-4 A w mieszane dni. To mniej niż minimalne 6A zgodne z normą. Całe szczęście, jak piszecie, da się przez API ustawić Tesli mniej. A to wszystko jest czysta produkcja, a gdzie zużycie domu. Kolejny zrzut pokazuje (bez uśrednień) ten sam 5 kwietnia i widać, że dom wciąga co chwilę dużą część produkcji (czajnik, piekarnik, zmywarka itp, itd). 2,5 kW nadprodukcji na fazę czyli te 10A na fazę to nawet w słoneczny dzień bardzo często się zmienia. Nie wiem też jak szybko API reaguje na zmianę prądu ładowania. Mój wniosek jest podobny do [USER=127]@vwir[/USER] - nie ma chyba sensu dynamicznie zmieniać prądu ładowania w zależności od chwilowej nadprodukcji energii z FV. Prędzej uzależniałbym prąd ładowania od jakiejś średniej, albo od prognozy godzinowej (np. z integracji Forecast.Solar). Na ten moment z grubsza wyobrażam sobie to tak, że podpinam samochód zawsze pod wallbox i: 1. Jeśli [dalszy wyjazd], ładuj niezależnie od słońca do [90%] 2. Jeśli nie: 2a. Jeśli [słonecznie], ładuj zależnie od [poziomu nasłonecznienia i średniej nadprodukcji] tak by większość ładowania wykonać do [konca dnia], a resztę w nocy przy minimalnym prądzie. Oczywiście najciekawsze jest wyliczenie tej zależności o nasłonecznienia i nadprodukcji. 2b. Jeśli nie, to ładuj równomiernie do [70%] Ale to tylko moje teoretyczne rozważania - będzie Tesla, napiszę jak to działa. A rzeczową krytykę tego rozumowania chętnie przeczytam już dziś ;-). [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
WALLBOKSY, przewody, EVSE, ładowanie w domu
Tematy ogólne
Automatyzacja ładowania EV "ze słońca" za pomocą Home Assistant