Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
WALLBOKSY, przewody, EVSE, ładowanie w domu
Tematy ogólne
Automatyzacja ładowania EV "ze słońca" za pomocą Home Assistant
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="Michal, post: 88344, member: 89"] Tak Shelly EM3 mam podpięte na cały do,m, bo finalnie interesuje mnie rozliczenie z PGE i zużywanie produkcji przez cały dom, a nie zużywanie produkcji PV przez auto. M.in. dlatego napisałem ten punkt: Wyobrażam sobie, że to założenie daje mi jakiś zapas, a z tego co rozumiem produkcja / pobór są rozliczane godzinowo, więc mogę sobie pozwolić na taką sytuację, że PV przez pierwsze powiedzmy 30 minut wygeneruje mi 1 kWh produkcji do sieci, a ja przez kolejne 30 minut pobiorę tę produkcję ładowaniem i sumarycznie godzina wyjdzie na zero, a taki przecież jest mój cel. Będę musiał sobie do tego napisać jakiś helper, który będzie trzymał produkcję / zużycie z ostatniej godziny ale to nie będzie problem. Może opiszę trochę dokładniej o co mi chodzi na podstawie scenariusza: [LIST] [*]Zaczyna się dzień i pojawia się produkcja ale większość zżerają mi sprzęty domowe (m.in ogrzewanie). [*]Z czasem produkcja rośnie i zaczyna się pojawiać nadwyżka powiedzmy, że mam 3 kW produkcji, 1,3 kW wciąga mi pompa ciepła, a 200W inne sprzęty, i zostaje 1,5 kW. To za mało w moim scenariuszu żeby włączyć ładowanie. [*]W kolejnej godzinie produkcja jeszcze trochę rośnie i osiąga 4,5 kW, co daje oddawane do sieci 3 kW. Po ~20 minutach mam w magazynie godzinowym (nazwijmy go buforem, bo jego sprawność to 100%, a nie 80%) 1kWh i wtedy włączam ładowanie. [LIST] [*]Z nadwyżki, mocy oddawanej do sieci i pozostałego czasu widzę, że mogę ładować prądem większym niż minimalny (muszę mieć na to jakiś wzór), więc startuje powiedzmy 5A ~3,5 kW. [*]Po 10 minutach sprawdzam jego bufora stan i jeśli rośnie albo nie spada dostatecznie szybko, to zwiększam prąd ładowania o jakąś wartość związana z różnicą nadwyżek (jeśli rośnie mocno, to zwiększam o więcej) - trzeba będzie napisać do tego jakiś wzór uwzględniający czas do końca godziny i pozostałą nadwyżkę. [*]W kolejnym cyklu 10 minutowym utrzymuje ten prąd ładowania. [*]w ostatnim cyklu 10 minutowym powinienem się przygotować do zakończenia godziny i rozpoczęcia kolejnej, więc zmniejszam moc ładowania do odpowiadającej mocy oddawanej do sieci - ustawiam 4A co daje ~2,75 kW). [/LIST] [/LIST] Tutaj tabelka: [TABLE] [TR] [TD]minuta[/TD] [TD]stan bufora [kWh][/TD] [TD]moc PV [kW][/TD] [TD]zużycie dom [kW][/TD] [TD]prąd ładowania [A][/TD] [TD]ładowanie [kW][/TD] [TD]do/z magazynu [kWh][/TD] [/TR] [TR] [TD]0[/TD] [TD]0,00[/TD] [TD]4,50[/TD] [TD]1,50[/TD] [TD]0,00[/TD] [TD]0,00[/TD] [TD]0,50[/TD] [/TR] [TR] [TD]10[/TD] [TD]0,50[/TD] [TD]4,50[/TD] [TD]1,50[/TD] [TD]0,00[/TD] [TD]0,00[/TD] [TD]0,50[/TD] [/TR] [TR] [TD]20[/TD] [TD]1,00[/TD] [TD]4,50[/TD] [TD]1,50[/TD] [TD]5,00[/TD] [TD]3,45[/TD] [TD]-0,08[/TD] [/TR] [TR] [TD]30[/TD] [TD]0,93[/TD] [TD]4,50[/TD] [TD]1,50[/TD] [TD]8,00[/TD] [TD]5,52[/TD] [TD]-0,42[/TD] [/TR] [TR] [TD]40[/TD] [TD]0,51[/TD] [TD]4,50[/TD] [TD]1,50[/TD] [TD]8,00[/TD] [TD]5,52[/TD] [TD]-0,42[/TD] [/TR] [TR] [TD]50[/TD] [TD]0,09[/TD] [TD]4,50[/TD] [TD]1,50[/TD] [TD]4,00[/TD] [TD]2,76[/TD] [TD]0,04[/TD] [/TR] [TR] [TD]60[/TD] [TD]0,13[/TD] [TD][/TD] [TD][/TD] [TD][/TD] [TD][/TD] [TD][/TD] [/TR] [/TABLE] Pewnie całość będzie wymagała dużo tuningu, żeby działała zgodnie z założeniami ale może się chyba udać ;) Niestety ostatnio trochę straciłem zapał do tego tematu (mam inne rzeczy na głowie). Do tego te cholerne yamle i pyton mnie od tego odpychają. Gdyby to było w PHP, to już dawno miałbym zakodowane, a tak nie chce mi się tego trochę rozgrzebywać :P Może niedługo do tego wrócę, bo zaczyna się pojawiać słońce. [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
WALLBOKSY, przewody, EVSE, ładowanie w domu
Tematy ogólne
Automatyzacja ładowania EV "ze słońca" za pomocą Home Assistant