AVAS w sofcie 2021.40 i 2021.44

heiker

Zadomawiam się
Czy przy jeździe do przodu działa Wam AVAS? U mnie 'skrzypi' tylko przy cofaniu, a jadąc do przodu cicho jak makiem zasiał. Tak było w 2021.36, tak samo jest w 2021.40. Samochód z dostawy grudniowej....

Czy ktoś zauważył to samo?
Ma ktoś już 2021.44 i może potwierdzić jak tam działa?

solik

Pionier e-mobilności
W tym tygodniu jezdzilem polroczna LR z aktualnym softem i tam nie ma AVAS przy jezdzie do przodu.

I dobrze, bo to denerwuje.

Weź pod uwagę, że to jest manual dla US, gdzie są inne przepisy. W Europie AVAS działa inaczej. Ja kupiłem Teslę wyprodukowaną po 1-ym września 2019 (moja jest pewnie z października lub listopada 2019), a nie mam AVAS w ogóle.

ciastek

Pionier e-mobilności
Nie wierzę, że nie macie AVAS.
AVAS is mandatory for type-tested cars from 1 July (“homologation”). Two years later, on 1 July 2021, all newly registered electrified passenger cars must follow, according to EU and UNECE regulations.
-- https://www.electrive.com/2019/05/26/this-is-a-warning-avas-for-electric-cars/
Jeśli wydaje Wam dźwięk przy cofaniu, to jestem pewien, że wydaje też przy jeździe do przodu. Po prostu go nie słyszycie. :D
Ja go usłyszałem dopiero na parkingu podziemnym.
Próbowałem go nagrać przy normalnej jeździe przyczepionym do podwozia telefonem. Nie udało się.

Zarek1988

Posiadacz elektryka
Nie wierzę, że nie macie AVAS.

Jeśli wydaje Wam dźwięk przy cofaniu, to jestem pewien, że wydaje też przy jeździe do przodu. Po prostu go nie słyszycie. :D
Ja go usłyszałem dopiero na parkingu podziemnym.
Próbowałem go nagrać przy normalnej jeździe przyczepionym do podwozia telefonem. Nie udało się.
Może ci turbo gwiżdże 😂😉

heiker

Zadomawiam się
AVAS jest wymagany w EU [link] we wszystkich nowych 'type approvals', czyli nowych homologacjach, od 01.07.2019 Dlatego polska instrukcja ma rację - musi działać. Pewnie za jakiś czas będą to sprawdzać na przeglądach technicznych, tak jak sprawdzają klakson. I czy nam się ten dźwięk podoba, czy nie, to zwiększa bezpieczeństwo. Parkuję na parkingu podziemnym, cofając wyraźnie słychać 'gwizdanie', jadąc do przodu jest cisza. Spróbuję jeszcze przy prędkości bliższej 20 km/h, żeby sprawdzić, czy słychać....

gim-kg

Pionier e-mobilności
AVAS jest wymagany w EU [link] we wszystkich nowych 'type approvals', czyli nowych homologacjach, od 01.07.2019 Dlatego polska instrukcja ma rację - musi działać. Pewnie za jakiś czas będą to sprawdzać na przeglądach technicznych, tak jak sprawdzają klakson. I czy nam się ten dźwięk podoba, czy nie, to zwiększa bezpieczeństwo. Parkuję na parkingu podziemnym, cofając wyraźnie słychać 'gwizdanie', jadąc do przodu jest cisza. Spróbuję jeszcze przy prędkości bliższej 20 km/h, żeby sprawdzić, czy słychać....
Ci co odbierali w Q4’20 i Q1’21 nie mają AVAS. U mnie homologacja z 28.12.2020

Michal

Moderator
Ci co odbierali w Q4’20 i Q1’21 nie mają AVAS. U mnie homologacja z 28.12.2020
Dokładnie, odbierałem 17.12.2020 i nie mam :)
Ps. Ale ten rok zleciał szybko! Może napiszę jakieś podsumowanie w wolnej chwili :D