Awaria autopilota i ...instrukcji obsługi

poochaty

Posiadacz elektryka
Myślałem, że mnie dziwne awarie w Tesli nie dotykają, a jednak. Przyszła kryska na matyska, czy jak to tam szło.
Tempomat od dwóch dni nie wstaje z kolan, rolki z hamulcem i bez mu nie pomagają, a po kliknięciu w "learn more" okazuje się, że i instrukcja zachowała spójność językową tylko w nagłówkach.
Serwis zgłoszony.
IMG-20230923-WA0013.jpg
20230924_230349.jpg
Miał ktoś podobnie?

Last edited:

Bronek

Pionier e-mobilności
jeśli autopilot padł z piwodu błędu DI_a175 i spróbuj otworzyć i zamknąć wszystkie drzwi oraz bagażniki!

Czasem ponoć pomaga wyłączenie trybu wartownika?
Niektórzy kalibrowali kamery ale to g dawało

Last edited:

Pabloss

Posiadacz elektryka
U mnie występował DL_a124 wyłączenie tempomatu. Po zgłoszeniu na serwis czekam na wizytę. Natomiast napisałem występował, bo problem po ostatniej "małej" aktualizacji przestał występować i od 27 sierpnia usterka nie pojawiła się ponownie.
P.S. otwieranie drzwi i bagażnik nie pomagało. Auto musiało zostać opuszczone i zamknięte.

pluto

Pionier e-mobilności
Miałem ten sam błąd (Y LR 2023) zgłoszony do serwisu (niestety musiałem jechać do Berlina bo z Zielonej Góry tylko pokazuje Berlin) po 3 godzinach niby naprawiona ale po przyjeździe do domu na drugi dzień znowu to samo.
Ponowne zgłoszenie, ponowna wizyta w Berlinie ale już auto stało dwa dni i już się nie pokazywało.
Po 2 tygodniach następne błędy tym razem to wyskoczyło:

20230812_182905.jpg

Samochód można było normalnie ładować i po tygodniu jazdy alert znikną i już sie nie pojawił.

Bronek

Pionier e-mobilności
Jak chcesz zmienić serwis, to przy umowianiu zmień swoja lokalizację. Ja jak chcę Warszawę to podaję Gdańsk np

U mnie czasem Molme na Bornholmie pokazuje, promem lub wplaw?

poochaty

Posiadacz elektryka
Warto czytać internety. Korzystając ze wskazówki numer 55 wyciągnąłem dysk USB ze schowka i naprawiłem autopilota. Żeby nie było jakbym odłączył i zostawił w schowku też pewnie by zadziałało. Jutro formatuje i będę działał dalej. Takie rzeczy tylko w Tesli.

Last edited:

poochaty

Posiadacz elektryka
Co za wątek! Zadałem pytanie, sam sobie odpisuję i sam znajduję rozwiązanie! Może dostanę jakąś nagrodę za samoobsługę ;) !!!

Co do tematu, to dostałem dwie odpowiedzi z Tesli które można streścić tak:
1. Super, że naprawiłeś Autopilota - zamykamy temat?
Ja - nie, chciałbym, żeby jeszcze działało z podłączonym dyskiem.
2. OK. Sprawdziliśmy logi i z HW wszystko ok. Problem dotyczy oprogramowania i jest nam znany. Jak tylko ogarną to programiści, przyjdzie update. W związku z tym uznajemy, że nie mamy nic do roboty jako serwis. Możesz sobie zresetować komputer autopilota albo skalibrować kamery (tu chyba propozycja co mam zrobić jak się będę nudził. Najlepsze jest, że nie wiem po co to mam robić.)

W sumie co bym nie odpisał skończyło się na punkcie nr 1. I jak tu nie kochać Tesli i nie być fanbojem.