Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
CITROEN
Citroen e-C4 Forum • Citroen eC4 / ë-C4
Bagażnik rowerowy na hak
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="Jaceq, post: 50884, member: 1236"] Z tego co wcześniej pisałem wynika, że takiego haka pod wieszak nie trzeba "wbijać" do dowodu rejestracyjnego. Za to wg diagnostów powinieneś mieć "wpis w dowodzie rejestracyjnym w polu F3 - jeśli są kreski nie można montować bagażnika, jeśli jest ta sama wartość co w polu F2 to można." Na fotce dowodu [USER=1062]@KrzysztofFly[/USER] są niestety kreski :-( Natomiast analizując wszystkie wiadomości wychodzi mi, że: 1. Auto jest bez wątpienia przystosowane do przewożenia rowerów "na haku". Dowodzą temu auta z Niemiec czy UK, które takie haki legalnie posiadają. Możliwe do zakupu są haki dedykowane do e-C4 (link do przykładowego niemieckiego sklepu wyżej w tym wątku). Otrzymałem nawet foto tabliczki znamionowej od sprzedawcy (również wyżej w tym wątku). 2. W przypadku haka, który służy wyłącznie do montażu bagażnika rowerowego nie ma powodu wbijania w dowód rejestracyjny. Potrzebna jest tylko trzecia tablica rejestracyjna, co jest połączone z wpisem "bagażnik" w dowodzie rejestracyjnym. 3. Oczywiście jest ZABRONIONE podpinanie do tego haka jakiejkolwiek przyczepy. 4. Ewentualne problemy: [INDENT][LIST] [*]kontrola policyjna - tutaj myślę, że ryzyko jest niewielkie. Jeśli Policjant zapyta dlaczego nie ma haka w dowodzie, należy mu pokazać tabliczkę znamionową haka oraz zaznaczyć, że nie ma przyczepy. Jak ktoś ma bagażnik rowerowy na klapę to też się go do dowodu nie wpisuje. [*]okresowy przegląd w stacji diagnostycznej - bardzo szczegółowy diagnosta mógłby zakwestionować taki hak, skoro nie ma wpisu w polu F3 dowodu rejestracyjnego i go zatrzymać. Ciekawe ilu diagnostów ogarnia taki temat... ;-) Prędzej podejrzewam, że może pojawić się pytanie n.t. braku wpisu w dowodzie rejestracyjnym. Wtedy trzeba będzie pokazać tabliczkę znamionową i wyjaśnić, że to nie jest hak holowniczy tylko "stelaż do montażu bagażnika rowerowego" : -) W celu zminimalizowania ryzyka warto by odpiąć hak przed wizytą w stacji diagnostycznej ;-) [/LIST][/INDENT] Biorąc pod uwagę wszystkie za i przeciw, skłaniam się do zakupu takiego haka i montażu w e-C4 gdy już przyjedzie (jest zamówiony). Hak i bagażnik już posiadam w innym aucie, więc to jest dla mnie najlepsza opcja. Porozmawiam też jeszcze z serwisem czy mi go zamontują - raczej nie przewiduję problemów, bo pewnie montaż przebiega identycznie jak w wersji spalinowej. Oczywiście biorę pod uwagę, że mogą się pojawić jakieś problemy na przeglądzie itp., choć wg mnie ryzyko małe. Gdybyś też się decydował możemy zrobić wspólne zamówienie w DE i podzielić koszty przesyłki na pół :) [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
CITROEN
Citroen e-C4 Forum • Citroen eC4 / ë-C4
Bagażnik rowerowy na hak