Be Charge

acc

Zadomawiam się
Ja kupiłem pakiet 500kWh. Do tej pory wszystko schodzi z pakietu. Ładowałem się już w Czechach (płatny Lidl - chociaż bezpośrednio płacąc lidlowi wyszłoby taniej, no ale mam pakiet który muszę zużyć, oraz Ionity), Austrii (Ionity), we Włoszech (Ionity, BeCharge, Enel X Way). Wszędzie kartą RFID poza enelem - tam miałem tylko słupek, więc podłączyłem się swoim kablem i odpaliłem z apki. Ładowarki BeCharge w apce mają niby 2x100kW CCS, ale moc jest dzielona. Jak TMY odjechała to od razu skoczyła mi prędkość się góry.

adianqo

Nowy na Forum
Ja kupiłem pakiet 500kWh. Do tej pory wszystko schodzi z pakietu. Ładowałem się już w Czechach (płatny Lidl - chociaż bezpośrednio płacąc lidlowi wyszłoby taniej, no ale mam pakiet który muszę zużyć, oraz Ionity), Austrii (Ionity), we Włoszech (Ionity, BeCharge, Enel X Way). Wszędzie kartą RFID poza enelem - tam miałem tylko słupek, więc podłączyłem się swoim kablem i odpaliłem z apki. Ładowarki BeCharge w apce mają niby 2x100kW CCS, ale moc jest dzielona. Jak TMY odjechała to od razu skoczyła mi prędkość się góry.
Hej. Co to znaczy ze ladowales się w EnelX Way za pomocą BeCharge? Enelx to nazwa stacji również nie tylko kolejna karta? Tak wnoszę. 2. Jak jest Wr Francji ?

acc

Zadomawiam się
Hej. Co to znaczy ze ladowales się w EnelX Way za pomocą BeCharge? Enelx to nazwa stacji również nie tylko kolejna karta? Tak wnoszę. 2. Jak jest Wr Francji ?
Zarówno Enel X Way jak i BeCharge mają także własne stacje (nie wiem czy nie tylko we Włoszech). Enel X ma ich zresztą bardzo dużo, ale sporo z nich to właśnie słupki AC 2x22kW. Stacja BeCharge na której się ładowałem miała 2*CCS + 1*AC (był kabel).

Ładowałem się apką BeCharge na stacji Enel X way bo BeCharge ma z nimi umowę roamingową. Tu masz listę partnerów roamingowych BeCharge: https://www.bec.energy/en/interoperability/

Jaceq

Pionier e-mobilności
W EnelX dawali do pakietu. Wcześniej zamówiłem 10E i mam dwie.W ENBW De także.
Z tego co kojarzę, w EnelX dodawali kartę RFID gratis przy kupnie najwyższego pakietu. Tutaj czegoś takiego niestety nie widziałem. Za to nie trzeba udawać Greka/Włocha ;-) Samo ładowanie nieźle działa przy uruchamianiu z aplikacji, bez karty. Poza tym jeśli rejestrujesz się z referral-a to dostajesz 10 EUR na pierwsze ładowanie i w sumie wychodzisz na zero.

domingo

Fachowiec
Czy ktoś może potwierdzić warunki tego referrala? Tzn ktoś wypróbował i jak to działa rzeczywiście? W apce i regulaminie jest napisane że to "10 EUR discount on top-up" - co ja rozumiem, że przy "doładowaniu" konta dostaje się 10 EUR gratis, a nie 10 EUR na ładowanie.
Czyli np. zakup najmniejszego pakietu za 50 EUR +3 EUR bo taki pakiet +10 EUR referala dostaniemy 63 EUR. To w takim Ionity (przy stawkach 0,95 EUR / kWh) dostaniemy 66,31 kWh płacąc 50 EUR. To jest 0,75 EUR / kWh -> circa 3,34 zł / kWh.
Czy te moje wyliczenia są nieważne bo dają jednak 10 EUR na ładowanie, a nie doładowanie konta (top-up)?

Po przemyśleniu to w sumie discount to obniżka... więc może płacąc 40 EUR dostaje się 53? Czyli 0,717 EUR / kWh?

Last edited: