Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
Baterie / magazyny energii
Tematy ogólne
Będziem (chyba) instalować magazyn energii
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="to_masz, post: 240475, member: 2343"] Nie wiem czy to dobre miejsce na ten temat, ale podzielę się tym co udało mi się ustalić ... w moim odczuciu RCEm to najgorszy współczynnik z możliwych (najmniej korzystny) 🙃 jeśli będziecie mieli tyle samozaparcia, żeby przeczytać tego posta i spróbować to zrozumieć -- to może zarobicie trochę kasy 😂 RCE i RCEm są zdefiniowane w Ustawie o odnawialnych źródłach energii: [URL]https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/odnawialne-zrodla-energii-18182244/art-4-b[/URL] RCE godzinowe w zasadzie powinno być równe cenie Rynku Dnia Następnego, czyli TGeBASE (średnia ważona dla danej godziny z fixing I i II). Dane np. tutaj [URL]https://energy.instrat.pl/ceny/energia-rdn-godzinowe/[/URL]. Uzasadniałoby to godzinę publikacji RCE przez PSE (13:30 - 14:00), bo wtedy publikowany jest fixing II na następny dzień. Oczywiście jak policzę sobie taką średnią ważoną, to są pewne niewielkie różnice i nie wiem z czego to wynika 😅 I jedyne co ta ustawa jeszcze wspomina, a co do końca nie wiem jak uwzględnić (pomoc mile widziana) -- to, że wlicza się też ceny "w ramach jednolitego łączenia rynków dnia następnego prowadzonego przez wyznaczonych operatorów rynku energii elektrycznej". Mogłoby chodzić np. o import od sąsiadów po innej cenie, ale na logikę powinno to być uwzględnione w fixingach ... chociaż to jest niejako inny system: [URL]https://tge.pl/market-coupling[/URL] No, ale jak nie mamy żadnego rozwiązania do optymalizacji momentu sprzedaży, nie mamy jak przechować energii, to myślimy -- [I]będę oddawał za darmo wtedy kiedy najwięcej produkuję przy RCE, to wolę dostać te kilka złotych za ten czas mając miesięczną RCEm - nawet jak ona jest niska, to lepiej na tym wyjdę[/I]... Co może być błędnym myśleniem, bo: [U]RCEm miesięczna to NIE jest średnia RCE ważona wolumenem z TGE -- tylko wolumenem "wprowadzonym przez prosumentów[/U] [...] wytwarzających energię elektryczną w mikroinstalacjach lub małych instalacjach" (mikro <= 50kW, mała <= 1000 kW). Na szczęście dla okresów z RCE < 0 przyjmuje się 0, ale nadal to 0 ma wagę wolumenu wprowadzonego w tym okresie przez prosumentów. I można założyć, że osób, które optymalizują wprowadzanie energii jest na tyle mało, że z punktu widzenia statystyki można to wszystko uśrednić. Innymi słowy RCEm to najgorszy scenariusz, bo średni ze wszystkich prosumentów, a oni w większości nic nie robią (bo nie muszą - net-metering albo nie mogą - pole z tysiącem paneli PV) 😉 I tak też uśrednia TGE, które publikuje indeks TGePVm, który przyjmuje dla każdego miesiąca stałe współczynniki ile w danych godzinach dostępnej jest energii słonecznej w naszym kraju. [ATTACH type="full" width="564px" alt="1747206738835.png"]27997[/ATTACH] Źródło: [URL]https://tge.pl/pub/TGE/files/RTG/2025/20250226_Szczeg_owe_zasady_obliczania_wysok_i_pobier_op_at_przez_TGE_publikacja.pdf[/URL] Warto zwrócić uwagę, że w tej tabelce godzina numer 13 to czas od 12:00 do 12:59, itd. Moja instalacja jest idealnie na południe i wydaje mi się, że wytwarzanie w zasadzie się pokrywa z tą średnią - dla kwietnia: [ATTACH type="full" width="370px" alt="1747228477875.png"]28010[/ATTACH] TGeBase_WAvg - to średnia cen RDN ważona wolumenem TGePVm - to średnia cen RDN ważona dostępnością energii słonecznej RCEm - to średnia cen RCE ważona wolumenem wprowadzonym przez prosumentów do sieci [ATTACH type="full" alt="1747206823687.png"]27998[/ATTACH] Dlatego uważam, że jeśli ktoś potrafi pobić średnią, to powinien przejść na RCE. A nawet reprezentując średnią nic na tym nie traci, a przy dużych nadwyżkach nawet skorzysta na 1,5 raza większym zwrocie (30% zamiast 20%), o ile go ma. Wziąłem moją produkcję z kwietnia (bez autokonsumpcji) - czyli założyłem scenariusz wszystko co wyprodukuję, to sprzedaję jak leci: [ATTACH type="full"]28050[/ATTACH] [ATTACH type="full" width="371px" alt="1747229838313.png"]28012[/ATTACH] [LIST] [*]sprzedając z [B]RCEm[/B] 163,19 zł/MWh dostałbym [B]227,21 zł [/B]za 1392,30 kWh [*]sprzedając z [B]RCE godzinową[/B] [LIST] [*]oddałbym za darmo 512,6 kWh (36,8%) 😱 [*]za pozostałą energię dostałbym [B]249,79 zł 🙃 [/B] [/LIST] [*]gdybym ładował auto tylko z PV (a niestety super tego nie pilnowałem), to 280kW bym zatankował z tej bezwartościowej energii oddawanej za darmo - czyli dostałbym tyle samo przy RCE, a przy RCEm zarobiłbym mniej o 45,69 zł (20%) [*]oczywiście mogło tak być, że w okolicach Poznania Słońce świeciło w jakieś dni, gdzie w innych regionach było pochmurno (zobacz mocny wzrost salda RCE 1 kwietnia, 25 kwietnia) i gdzie indziej to wyglądałoby odwrotnie [/LIST] [B]Jak sprawdzić czy pobijasz średnią?[/B] Zobacz na tabelkę powyżej. Jeśli wprowadzasz mniej w godzinach południowych 11-15, to na pewno pobijasz średnią. Nawet osiągnięcie takich samych wartości pobija cenę RCEm (zobacz wykresy powyżej). [B]Kiedy pobija się średnią?[/B] [LIST] [*]ładujesz naprawdę sporo w godzinach południowych albo w inny sposób zwiększasz autokonsumpcję (grzanie/przegrzewanie CWU) [*]instalacja jest skierowana wschód-zachód albo w innym kierunku tak, że jej szczyt produkcji wypada wcześnie rano / późnym popołudniem [*]inteligentnie zarządzasz magazynem energii [/LIST] [B]Kiedy nie pobija się średniej?[/B] [LIST] [*]masz magazyn energii i ładuje się od samego rana, tak że "drogi prąd" zatrzymujesz dla siebie, a bezwartościowy oddajesz w samo południe z pełną mocą [*]Twoja instalacja od rana i/lub wieczorem jest zacieniona i produkcja w jakiś sposób jest ograniczona tylko do godzin południowych [/LIST] [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
Baterie / magazyny energii
Tematy ogólne
Będziem (chyba) instalować magazyn energii