Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
Baterie / magazyny energii
Tematy ogólne
Będziem (chyba) instalować magazyn energii
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="nabrU, post: 69147, member: 919"] Oj będę 'widział' bo ja mam niebieski charakter / osobowość i dysharmonia mnie wkurza ;) więc srebrne ramki czy materiał panela na ciemnografitowym dachu będzie mnie denerwować. Ależ to 'oczywista oczywistość' gorzej z ich rozmieszczeniem na dachu 3 x 9 m. 1. Panele Perlight 295W - wymiar 150 x 100cm więc idealnie wchodzi 18 paneli w wersji 2 rzędy po 9 paneli pionowo, co daje 5,31kWp. Cena paneli 2682 GBP (wychodzi 0,50 GBP/Wat). 2. Panele Perlight 415W (też całe czarne ;)) - wymiar 172 x 115 cm więc 7 x paneli w pionie w jednym rzędzie (ok. 805 cm) + 5 x paneli w poziomie w kolejnym rzędzie (ok. 860 cm), co daje 5,39kWp. Cena 2431 GBP (0,45 GBP/Wat) - niby taniej, tyle samo mocy, ale ta estetyka ułożenia paneli pionowo i poziomo :unsure: 3. Panele Longi 500W - wymiar 207 x 113 cm więc 7 x paneli w pionie w jednym rzędzie (ok. 791 cm) + 4 x panele w poziomie w kolejnym rzędzie (ok. 828 cm), co daje 5,5kWp. Cena 2508 GBP (0,46 GBP/Wat). Może jest szansa zamontować 8 panel w pionie (904 cm), bo według brytyjskich przepisów budowlanych solary nie mogą wystawać więcej niż 20 cm ponad połać dachu. Wtedy moc PV wzrasta do 6kWp. Tylko to srebrne matryce PV i ramki... Na logikę opcja 2 wygląda najlepiej Ja tam opcji 'kiedy mi się to zwróci' nie specjalnie liczę, bo jest zbyt wiele niewiadomych / zmiennych w przyszłości, choć z drugiej strony wydatków sporo przy takiej przeprowadzce / kupnie jest, więc budżet nie jest niestety nieograniczony... [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
Baterie / magazyny energii
Tematy ogólne
Będziem (chyba) instalować magazyn energii