Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Na każdy temat
Bez ściemy... czyli nasze realne zuzycie kWh...
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="viallos, post: 28557, member: 531"] Panowie rozmawiajmy o faktach. Zgadzam się że WLTP miało niby być lepsze, dokładniejsze niż poprzednie normy ale wcale tak nie jest. Audi Q7 Zużycie i wartości emisji według cyklu pomiaru WLTP ** Cykl niski 11,1 l/100km Cykl średni 8,2 l/100km Cykl wysoki 6,6 l/100km Cykl bardzo wysoki 7,9 l/100km Cykl mieszany 8,0 l/100km Emisja C02 w cyklu mieszanym 210 g/km Na przestrzeni ostatnich 3 miesięcy użytkuję samochód w cyklu mieszanym .. długie trasy vs dowóz dzieci do szkoły, zajęcia dodatkowe itp. Są to miesiące raczej zimowe :) . Spalanie poniżej .. czyli o 35% więcej niż deklaruje producent w cyklu mieszanym. Raczej mam ciężką nogę. [ATTACH type="full"]3595[/ATTACH] Mimo wszystko jest to tylko 35% więcej a nie ponad 100% więcej jak to jest przy elektrykach. Wydaje się jednak znacząca różnica w poziomie 'oszustwa'. Nie twierdzę że nie .. dla mnie dramatem jest postój co 2 godziny. Każdy decyduje o tym jak chce jeździć ... niestety wybór elektryka wiąże się z tym że nie mamy wyboru ... i to technologia nas ogranicza a nie jest to naszą decyzją. Ja robię takie wakacje przynajmniej raz w miesiącu a często 2 razy .... jakbym to robił raz w roku może by mi to nie przeszkadzało. Poza tym te wakacje to często wypady 2-3 dniowe i wtedy podróż 4h vs 6-7h to ogromna różnica. Nie poruszam nawet tematu dzieci które co chwilę pytają ile jeszcze do końca itp itd. No widzisz każdy jest inny. Ja będąc w trasie 6h i stając co 2h czuję się zdecydowanie bardziej zmęczony aniżeli będąc w trasie 4h ... a potem relaksik na leżaczku albo łóżku czy w restauracji. Chodzi o to że jadąc elektrykiem nie masz tego wyboru .. technologia i infrastruktura cię do tego zmusza. Na koniec coś dla zagorzałych zwolenników elektryków. Dzisiejsza statystyka odbioru dziecka ze szkoły. [ATTACH type="full"]3600[/ATTACH] I właśnie po to mi ten elektryk ... bo to jest faktycznie marnotrawstwo! Ja nie próbuje atakować nikogo z osobna ani generalnie idei elektryków jako całości. Ideę popieram i wspieram. Chodzi o to że czytając niektóre wpisy wydaje się że te elektryki, a szczególnie Tesla to jest po prostu jakieś cudo i w ogóle idealny substytut samochodu spalinowego. Poniekąd te opinie skusiły mnie do wyboru Tesli .. na szczęście jako uzupełniającego, a nie głównego samochodu. Chciałem tylko zauważyć że im więcej użytkowników i szerszego spektrum użycia tego samochodu pojawia się coraz więcej zawiedzionych, rozczarowanych bądź negatywnych opinii. I właśnie jedna z takich opinii skusiła mnie do podjęcia polemiki w tym temacie. Chodzi o tzw. głos rozsądku ... przecież tutaj zaglądają ludzie którzy też się tematem interesują i na podstawie innych opinii będą próbowali dokonywać swoich wyborów. Podsumowując: moim zdaniem elektryk zdecydowanie tak, ale trzeba sobie zdawać sprawę z ograniczeń które na nas nakłada .. po trosze technologia, a po trosze rzeczywistość w której żyjemy. [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Na każdy temat
Bez ściemy... czyli nasze realne zuzycie kWh...