Cześć,
poniżej info o moich doświadczeniach, ale dotyczących x5 eDrive (PHEV).
1. Czy koledzy używacie BimmerCode?
Tak
2. Czy zmiana parametrów powoduje utratę gwarancji?
Nigdzie nie jest to formalnie określone. Ja zacząłem zabawę z BimmerCode jeszcze w okresie gwarancji i mimo, że auto było "na serwisie" nikt nic mi nie mówił na ten temat. Po zmianie jakichś ustawień przez ASO, wszystkie zmiany wprowadzone przez BimmerCode znikały i trzeba było je programować od nowa.
Generalnie BimmerCode ma zablokowane te moduły, w których można coś "namieszać". Pod tym kątem powinien być więc w miarę bezpieczny pod względem gwarancji, ale oczywiście jak się ASO uprze, to wykaże Ci, że ingerowałeś w sferę, do której użytkownik wg. producenta nie powinien mieć dostępu...
3. Jakie parametry zmieniacie?
Poszukaj na forum właściwym dla i3 jakiejś tabeli z możliwymi zmianami. Ja u siebie włączyłem nowszą wersję IDrive (wersja light, ale lepsza od standardowej starej), ustawiłem dźwięk blokowania i odblokowywania auta - jest kilka ustawień i można wybrać dyskretne "pik", zmieniłem ustawienia rozpoznawania pasów drogowych - dla asystenta kierowania, tak aby uznawał za pasy również krawędź asfaltu / trawę pobocza, i parę jeszcze drobiazgów.
4. Na co uważać, żeby nie żałować?
BimmerCode nie pozwoli Ci za dużo popsuć. Warto na początek zgrać sobie pamięć modułów jako backup, aby zawsze móc wrócić do pierwotnego stanu. Jest opis w oficjalnej dokumentacji BimmerCode - zgrywa się jakieś pliki z telefonu po pierwszym odczytaniu pamięci auta.
5. Który adapter ODB polecacie? (najlepiej gdyby był tani, szybki i kompatybilny z TES-LAX)
ja kupiłem swój na allegro (nie pamiętam już jaki). Warto przed zakupem podpytać support BimmerCode, czy będzie działał z ich programem. Na ich stronie są chyba jakieś podstawowe wymagania. Moim zdaniem nie ma sensu kupować "oficjalnych" adapterów dostępnych na ich stronie.
6. Może jest na grupie ktoś z okolic grodu Kraka, kto mógłby mi zademonstrować BimmerCode?
Niestety mieszkam daleko od KRK.