BimmerCode

tokwi

Posiadacz elektryka
Pozwalam sobie otworzyć wątek, choć mam w temacie więcej pytań niż wiedzy.

1. Czy koledzy używacie BimmerCode?
2. Czy zmiana parametrów powoduje utratę gwarancji?
3. Jakie parametry zmieniacie?
4. Na co uważać, żeby nie żałować?
5. Który adapter ODB polecacie? (najlepiej gdyby był tani, szybki i kompatybilny z TES-LAX)
6. Może jest na grupie ktoś z okolic grodu Kraka, kto mógłby mi zademonstrować BimmerCode?

Giaur77

Fachowiec
Cześć,
poniżej info o moich doświadczeniach, ale dotyczących x5 eDrive (PHEV).

1. Czy koledzy używacie BimmerCode?
Tak :)
2. Czy zmiana parametrów powoduje utratę gwarancji?
Nigdzie nie jest to formalnie określone. Ja zacząłem zabawę z BimmerCode jeszcze w okresie gwarancji i mimo, że auto było "na serwisie" nikt nic mi nie mówił na ten temat. Po zmianie jakichś ustawień przez ASO, wszystkie zmiany wprowadzone przez BimmerCode znikały i trzeba było je programować od nowa.
Generalnie BimmerCode ma zablokowane te moduły, w których można coś "namieszać". Pod tym kątem powinien być więc w miarę bezpieczny pod względem gwarancji, ale oczywiście jak się ASO uprze, to wykaże Ci, że ingerowałeś w sferę, do której użytkownik wg. producenta nie powinien mieć dostępu...
3. Jakie parametry zmieniacie?
Poszukaj na forum właściwym dla i3 jakiejś tabeli z możliwymi zmianami. Ja u siebie włączyłem nowszą wersję IDrive (wersja light, ale lepsza od standardowej starej), ustawiłem dźwięk blokowania i odblokowywania auta - jest kilka ustawień i można wybrać dyskretne "pik", zmieniłem ustawienia rozpoznawania pasów drogowych - dla asystenta kierowania, tak aby uznawał za pasy również krawędź asfaltu / trawę pobocza, i parę jeszcze drobiazgów.
4. Na co uważać, żeby nie żałować?
BimmerCode nie pozwoli Ci za dużo popsuć. Warto na początek zgrać sobie pamięć modułów jako backup, aby zawsze móc wrócić do pierwotnego stanu. Jest opis w oficjalnej dokumentacji BimmerCode - zgrywa się jakieś pliki z telefonu po pierwszym odczytaniu pamięci auta.
5. Który adapter ODB polecacie? (najlepiej gdyby był tani, szybki i kompatybilny z TES-LAX)
ja kupiłem swój na allegro (nie pamiętam już jaki). Warto przed zakupem podpytać support BimmerCode, czy będzie działał z ich programem. Na ich stronie są chyba jakieś podstawowe wymagania. Moim zdaniem nie ma sensu kupować "oficjalnych" adapterów dostępnych na ich stronie.
6. Może jest na grupie ktoś z okolic grodu Kraka, kto mógłby mi zademonstrować BimmerCode?
Niestety mieszkam daleko od KRK.

tokwi

Posiadacz elektryka
Dzięki @Giaur77.
Myślę na ten moment już o kilku parametrach typu automatyczne składanie lusterek po zaparkowaniu (tak jest zaimplementowana, że jest tylko z menu samochodu nie da się jej przestawić), czy związanych z dźwiękami AVAS, sygnalizacją niezapiętych pasów - żeby nie wyło 100s tylko 5s i to powyżej prędkości 30km/h, a nie wku.. na placu.
Myślałem nawet przez chwile, żeby to raz u kogoś ustawić, ale z tego co piszesz, często się tam zagląda i warto się doposażyć.
Z jednej strony kusi, żeby mieć, a z drugiej jak już się ma to przestaje tak potrzebować.
Dlatego jeszcze jedno pytanie czysto praktyczne,
7. jak często w praktyce ciekawy użytkownik tam zagląda i bawi się w setupowanie?

Giaur77

Fachowiec
Raczej tylko na początku często. Posiedzi się chwilę z ustawieniami, potem może raz lub dwa razy się jeszcze zajrzy. Potem adapter OBD2 się kurzy...

krzyss

Pionier e-mobilności
Mam taki adapter jak w zdjeciu, uzywalem W bmw i3 ja sobie drobiazgi kodowalem jak pasy itp.
Dziala z teslax.
Jak wpadniesz do wawy to moge Ci zakodowac co tam potrzebujesz bo mam kupiony soft tez.

Attachments

• E462AC92-5561-49DD-9448-10AF0EAD923F.png
    E462AC92-5561-49DD-9448-10AF0EAD923F.png
    401,3 KB · Liczba wyświetleń: 3

tokwi

Posiadacz elektryka
Właśnie cena na BimmerLinka i BimmerCode w AppStore spadła. Chyba sobie zrobię dobrze :)

—— wyglada ze zmieniają do black monday
  • $26.99 since Nov 25, '21
  • $31.99 for 359 days Dec 01, '20
  • $26.99 for 4 days Nov 27, '20
  • $31.99 for 548 days May 29, '19
  • $26.99 for 756 days May 03, '17
  • $29.99 for 212 days Oct 03, '16
  • $14.99 for 136 days May 20, '16
  • $9.99 before May 20, '16

JGDarek

Nowy na Forum
Fajna aplikacja , generalnie bezpieczna w używaniu oczywiście jak zapiszesz sobie wcześniejsze ustawienia . Ja kupiłem Vlinker MC+i daje radę w aucie i też ogarnia motocykl . Oczywiście pierwsze co to przekodowałem składanie i rozkładanie lusterek przy zamykaniu u otwieraniu z pilota.

tokwi

Posiadacz elektryka
Praktyczne ustawienie gdy się wozi psa to możliwość dezaktywowania wewnętrznych czujek ruchu od alarmu. Taki Dog Mode, bez klimatyzacji.