Błedne wykrycie pasażera na siedzeniu z tyłu

DanielYLR

Nowy na Forum
Cześć,

mam wrażenie, że mój YLR ma jakiś problem z czujnikami foteli z tyłu.

Jak ktoś siądzie na środkowe albo lewe siedzenie to włącza się alert o niezapiętych pasach na tych dwóch siedzeniach na raz (i nie jest to kwestia gabarytów tej osoby :] ) pomimo tego że drugie siedzenie jest puste.

Na prawym jest fotelik dla dziecka ale nie nachodzi na inne (sam nie generuje alertu bo wisi w powietrzu na isofixie) także to raczej nie ma wpływu.

Czy ktoś miał z tym kiedyś problemy?
Tesla jest świeżo po odbiorze.

slaveq

Pionier e-mobilności
Jakich gabarytów jest pasażer, może zachodzi na dwa pozostałe miejsca? U mnie się zdarzyło parę razy że ktoś chciał z bocznego siedzenia popatrzeć na drogę i zaparł się ręką o środkowe i alarm zaczął piszczeć.

jgal

Posiadacz elektryka
Ja mam z kolei taki problem, że po zamontowaniu fotelika na prawym siedzisku, po pewnym czasie czujnik na tym miejscu przestał działać zupełnie. Jak dziecko mi się nie zapnie, to nie dostaję o tym alertu

zibizz1

Pionier e-mobilności
U mnie wystarczy rękę położyć i pika
@jgal mam taką teorię że sam fotelik aktywuje już czujniki więc jest sygnał na stałe i wtedy może być ignorowany ( po bardzo długim czasie pikania przestaje pikac). Jak zdejmiesz fotelik na jedną jazdę to może wróci.
Klima u pasażera się włącza? Chociaż ona chyba reaguje na pas.

Bronek

Pionier e-mobilności
To jest taka blaszaka. Zdejmowalem kanape i tapicerke w Tm3,. Ja bym podniósł kanapę ( uwaga na wtyczki w rogach i zobaczyl czy sie nie przesunęła itp. Jak serwis blisko to ok serwis, ale to robota na 30 minut.
W Groj e ztorba na prawym sygnalizowala brak zapięcia pasów

DanielYLR

Nowy na Forum
To nie jest kwestia ciężaru, po naciśnięciu ręką na środek, się zapala na obu siedzeniach. Tesla powiedziała że nie naprawi tego technik mobilny i musze jechać 400km do Warszawy, dziwię się że nie podjęli nawet próby, ale może wiedzą co to jest. Nie wiem czy sam tego nie sprawdzę podnosząc siedzenie, nie chce mi się na razie foteli demontować.

DanielYLR

Nowy na Forum
Ja mam z kolei taki problem, że po zamontowaniu fotelika na prawym siedzisku, po pewnym czasie czujnik na tym miejscu przestał działać zupełnie. Jak dziecko mi się nie zapnie, to nie dostaję o tym alertu
A nie masz fotelika na isofixie i stopce? Jak tak to u mnie fotelik "wisi" nad tym siedzeniem i nie powoduje nacisku co z koleji nie włacza alertu. Demontowałeś fotelik i sprawdzałeś siadając normalnie?