BMW i3 z REX aspekty praktyczne

enkiusz

Nowy na Forum
Hej,

jestem świeżym użytkownikiem tego forum. Zamierzam się z kupnem używanego BMW i3 z REX (Range Extender) i w związku z tym mam kilka pytań. Mam nadzieję, że użytkownicy tego samochodu będą mi w stanie udzielić jakichś informacji.

1. Jak jest z awaryjnością silnika spalinowego w REX? Mam obawy co do tego aspektu, silnik jest mały więc gdy już się uruchomi podejrzewam, że pracuje intensywnie gdy z niego korzystamy, jak często zdarzają się jakieś upierdliwe awarie? Czy są jakieś znane problemy tego silnika?

2. W wielu miejscach w internecie czytałem, że przechowywanie benzyny w baku przez dłuższy czas prowadzi do różnych niekorzystnych zjawisk (gromadzenie się wody, utlenianie itp.). Ze względu na to, że w moim przypadku z REX będę korzystać 2-3 razy w roku czy trzymanie benzyny w baku przez 6 miesięcy przykładowo jest czymś, czym powieniem się martwić?

3. Czy typowej okresowej konserwacji silnika w REX (olej, filtry, itp.) jest w stanie wykonać większośc mechaników czy muszę szukać serwisu który specjalizuje się w BMW czy hybrydach albo iść do ASO?

Z góry dzięki za informację i odpowiedzi

Ironeska

Fachowiec
2) każde paliwo "psuje się" nieużywane im dłużej stoi tym gorzej np olej napędowy potrafi zgnić jest to związane z bio dodatkami. Akurat w twoim przypadku benzyna nie używana ale "ruszana" (w zbiorniku samochodu ktory bedzie jeździł) będzie wolniej tracić swoje właściwości niż trzymana w beczce.

qb4hkm

Pionier e-mobilności
Zastanów się czy warto rezygnować z przywilejów EV dla 2-3 razy w roku. REX dość awaryjny z tego co czytałem, usterki silnika, konieczność serwisowania go(oleje, filtry) oraz jakiś częsty problem z wałkiem między silnikiem a prądnicą.

yeero

Nowy na Forum
^Zdecydowanie warto, REX nie sprawia zadnych problemow, buspasy czy parkingi w praktyce nie sa tak potrzebne. Jezdzi sie jak normalnym autem, zero stresu. Nie ma problemu ze nagle trzeba zrobic 300km a nie ma czasu w "zabawe w ladowanie". Serwis jest banalny i bardzo tani (raz na 2 lata). Przydal sie wielokrotnie (wliczajac nawet przyziemne sytuacje ze trzeba nagle gdzies jechac a auto rozladowane)

lookash_c

Pionier e-mobilności
^Zdecydowanie warto, REX nie sprawia zadnych problemow, buspasy czy parkingi w praktyce nie sa tak potrzebne.
To już bardzo indywidualna kwestia. Dla mnie buspasy są bardzo ważne, codziennie przynajmniej dwukrotnie korzystam na newralgicznych odcinkach, zyskując kilka (a nawet kilkanaście) minut. Parkowanie w centrum to w moim przypadku miły dodatek, ale znam takich którzy parkują w SPP codziennie i to przekłada się na konkretne oszczędności.