Buczenie i wibracja przy dużej mocy ogrzewania

piotr88

Zadomawiam się
Hej.
Jako że zrobiło się zimniej po raz pierwszy moja TMY zaczęła intensywnie ogrzewać wnętrze. Spowodowało to dość głośne buczenie i wibracje odczuwalne nawet w kierownicy. Rozumiem że pompa ciepła musiała bardzo intensywnie pracować, ale czy to normalny objaw? Też tak macie?

Michal

Moderator
Takie buczenie zdarza się przy bardzo niskich temperaturach, a niestety Tesli się nieraz pierdzieli temperatura i pokazuje -10C przy 0C :p
Moim zdaniem nie powinni w ogóle wchodzić na takie obroty sprężarki, bo to na pewno się dobrze nie skończy przy długim użytkowaniu. Niestety w Kaliforni nie widzą problemu ;)

danielm

Pionier e-mobilności
miałem zastępcze listopad/grudzień z pompą ciepła to chodził jak helikopter. stoje na czerwonym i czuje drgania na kierownicy. wjeżdzam do garażu, wysiadam i słysze jak helikopter zwalnia obroty. to wyjaśnia dlaczego AVAS na D jest cichutki :)

Dzisiaj rano w czasie zaplanowego rozgrzewania wnętrza/baterii (garaż nie ogrzewany więc temp po nocy w okolicach 2st) z przodu coś waliło jakby urywający się wentylator:) Po chwili przestało, w czasie jazdy zero niepokojących objawów. Ciekawe czy to to samo.
i apropo temp też po jeździe w deszczu i śniegu (sobota w okolicach 0szt) po krótkim postoju zaczęła wskazywać -8st. W czasie jazdy zaczęło dryfować w kierunku prawidłowego wskazania po kilkunastu kilometrach.
Zapomniałem dodać że to to wszystko na M3RWD

mALEK

Pionier e-mobilności
fizyki i zasady dzialania powietrznej PC sie nie oszuka ;) im mniejszy wymiennik ciepla (radiator), nizsza temp. otoczenia, tym wiecej m3 powietrza musisz "przepompowac". a robi to maly wentylator. wiec musi miec odpowiednie obroty. tak najprosciej

piotrazz

Posiadacz elektryka
A już się martwiłem, że auta chcą odlecieć. W sumie to ma sens. Ciekawe czemu rano pokazywało -7 stopni. To też normalne, że przekłamuje o kilka stopni?

daniel

Señor Meme Officer
A już się martwiłem, że auta chcą odlecieć. W sumie to ma sens. Ciekawe czemu rano pokazywało -7 stopni. To też normalne, że przekłamuje o kilka stopni?
Zauważyłem, że zaniża jak stoję w miejscu i pompa pracuje. Podejrzewam, że chłodzi powietrze wokół siebie, przepływu nie ma i stąd ten wynik.
U mnie zabuczało 2-3 razy w zeszłym roku, ale od tamtej pory cisza.