Jest tragicznie. Ja nie jestem dzieckiem iPhona i swoje lata już mam, jeszcze kilka lat temu, skreśliłem z listy samochodów Volvo XC60, właśnie ze względu na ten ekran i brak przycisków. W ostatnich moich samochodach BMW, Audi przycisków nie brakuje, ale jest wszystko jasne i klarowne i wyglądają całkiem ładnie a co najważniejsze spójnie.to nieźle....
Tutaj co mnie poraziło to tak jakby każdy z tych przycisków był robiony w innej części świata z różnych materiałów: ładne gładkie faktury przenikają się z chropowatymi brzydkimi plastikami, we wszystkich odcieniach szarości i różnych kształtach. No czegoś takiego się nie spodziewałem.
Ponadto ten samochód jest niejaki .. ani komfortowy ani sztywny ... ani szybki ani wolny ... nie wiem jak go sklasyfikować. Cos jest w tym określeniu że Toyota to dla starych dziadków ... na jakieś 8 klientów 6 to były osoby w wieku emerytalnym. Z całą stanowczością stwierdzam że Tesla byłaby dla nich o wiele łatwiejsza w obsłudze ;-).
Ja naprawdę po recenzjach YT brałem pod uwagę ten samochód jako jakąś konkurencję dla Tesli Y ... no ale sorry .. no chance.
Ponadto zahaczyłem jeszcze o salon Mazdy po drodze bo rezygnowałem z mojego zamówienia na CX-60 które czekało od kilku miesięcy na realizację i okazało się że mieli do mnie dzwonić bo samochód zjeżdża w najbliższym tygodniu ... ten samochód o cenie bardzo zbliżonej do tej Toyoty (miałem jeszcze cenę gwarantowaną z przedpremiery) to jest jakieś 2 klasy wyżej .. zarówno pod względem ergonomii jak i standardu wykończenia .. jest też dużo lepiej niż w Tesli .. generalnie nie widzę różnic do Audi/BMW a miejscami jest nawet lepiej... jest to naprawdę kawał auta .. i gdyby jeździł tylko na prądzie to bym się nawet nie zastanawiał i brał go w ciemno .. bo pod względem cenowym jest znacznie taniej niż w Audi/BMW. Uważam że Mazda wypuszcza ten samochód o jakieś 2/3 lata za późno .. a szkoda.
Last edited: