CarScanner odczyt danych z aut PSA

nnnnn

Pionier e-mobilności
Nie wiem czy zwróciliście uwagę ale od ostatniej aktualizacji w CS pojawiły się opcje odczytania dodatkowych parametrów w autach z PSA, w końcu można zobaczyć napięcia poszczególnych celi w baterii. Ale nie to jest ciekawsze, moja Corsa na liczniku ma 64kkm a w CS kafelek BMS ODO ma 65.4kkm. Czy u kogoś jest podobnie? Zastanawia mnie ta różnica.

ClassicGOD

Leaf on the wind
Widzę temat "CarScanner PSA" i myślę sobie:
Oooo grubo. CarScanner może coś namieszać? Ciekawe o czym to "Public Service Announcement". 😂

Vangass

Posiadacz elektryka

nnnnn

Pionier e-mobilności
@nnnnn pytanie trochę obok, ale czy CarScanner potrafi też coś ustawiać w aucie? Np moc ładowania (lub prąd), godziny itp.
Albo może korzystasz jeszcze z czegoś zewnętrznego, https://github.com/flobz/psa_car_controller?
nie widziałem takich opcji, wydaje mi się że nie. W niektórych spalinówkach miał możliwość odczytu błędów oraz usuwania ich, ale nie wszystkich. Nie wiem jak EV.

Z tego psa_car_controller korzystałem ale co chwile coś się zmienia i zirytowało mnie grzebanie co chwila w HA.

KrzysztofFly

Moderator
Nie wiem czy zwróciliście uwagę ale od ostatniej aktualizacji w CS pojawiły się opcje odczytania dodatkowych parametrów w autach z PSA, w końcu można zobaczyć napięcia poszczególnych celi w baterii. Ale nie to jest ciekawsze, moja Corsa na liczniku ma 64kkm a w CS kafelek BMS ODO ma 65.4kkm. Czy u kogoś jest podobnie? Zastanawia mnie ta różnica.
Tym bym się pewnie zbytnio nie przejmował, zapewne jest to jakiś przelicznik z godzin pracy samochodu. Tak się swego czasu szacowało faktyczny przebieg w niektórych autach które miały go skorygowany ;), a w ich komputerze można było odczytać ilość godzin pracy. W moim to wygląda tak, że na liczniku w momencie odczytu miałem 74599, a w CS podawał 76388.