Cena przejściówki do ładowarki

mkaminski100

Nowy na Forum
Szukam przejściówki o numerze 7PP971678FN
Nie dzwoniłem jeszcze do skody ale ceny które znalazłem powalają z nóg (około 700zl).

Taka sama ale do ładowarki Tesli kosztuje niecałe 200zl i można zamówić z ich sklepu.

Czy ktoś wie może jaka jest cena tej przejściówki i czy można ją zamówić online?

Olecki

Pionier e-mobilności
Szukam przejściówki o numerze 7PP971678FN
Nie dzwoniłem jeszcze do skody ale ceny które znalazłem powalają z nóg (około 700zl).

Taka sama ale do ładowarki Tesli kosztuje niecałe 200zl i można zamówić z ich sklepu.

Czy ktoś wie może jaka jest cena tej przejściówki i czy można ją zamówić online?
Wystarczy wklepać w google ten PN i na pierwszej stronie widać że najtańsze zaczynają się od 100€. Taniej można kupić całe EVSE 1-fazowe innego producenta.

mkaminski100

Nowy na Forum
Wystarczy wklepać w google ten PN i na pierwszej stronie widać że najtańsze zaczynają się od 100€. Taniej można kupić całe EVSE 1-fazowe innego producenta.
"Wklepałem" i napisałem o cenie, ale była idiotycznie wysoka w stosunku nawet do cen produktów Tesli więc pytam się czy ja źle szukam czy grupa VAG uważa klientów za frajerów.

Będę sprawdzał jaki prąd podaje ładowarka Tesli i taką kupię, bo kosztuje tyle co adapter w salonie Skody

Mindive

Fachowiec
Doprecyzuj, czego szukasz? Przejściówki typu wtyk 1P Schuko na gniazdo 3P 16A? Możesz sobie zrobić taką przejściówkę samemu kupując odpowiednie elementy w sklepie i łącząc je kablem gumowym 3x2,5mm2 - po prostu dwie fazy będą puste. Ładowarka raczej to powinna normalnie rozpoznać i ładować 3,7kW.

Pokieruj mnie proszę gdzie widziałeś taką przejściówkę na stronie Tesli, bo patrzę i nie widzę... Widzę na gniazdka brytyjskiego (?) albo cały zestaw.

mkaminski100

Nowy na Forum
Doprecyzuj, czego szukasz? Przejściówki typu wtyk 1P Schuko na gniazdo 3P 16A? Możesz sobie zrobić taką przejściówkę samemu kupując odpowiednie elementy w sklepie i łącząc je kablem gumowym 3x2,5mm2 - po prostu dwie fazy będą puste. Ładowarka raczej to powinna normalnie rozpoznać i ładować 3,7kW.

Pokieruj mnie proszę gdzie widziałeś taką przejściówkę na stronie Tesli, bo patrzę i nie widzę... Widzę na gniazdka brytyjskiego (?) albo cały zestaw.
Szukam oryginalnej przejściówki do ładowarki na gniazdo Schuko bez robienia kolejnych adapterów samemu, ale taką VW sprzedaje za więcej niż cała ładowarka Tesli.
Tu jest link do takiego adaptera w sklepie Tesli

A tu to samo z nieautoryzowanego sklepu Skoda

A to kompletna ładowarka Tesli

Mam gniazdo 32A w zestawie więc będę tego używał tylko zmniejsze na 16A bo stare instalacje 3 fazowe w Polsce mają po 20A na fazę a do takiej będę się wpinal

Mindive

Fachowiec
No właśnie tak podejrzewałem, że to masz na myśli. No więc mylisz się, bo porównujesz nie analogiczne produkty. Ładowarka Tesli z twojego linku to tzw granny charger, jedno fazowa. Skoda nawet takiej nie robi. Odpowiednik ładowarki skody robionej przez Teslę to ta za 500 funtów.

Z tymże do niej nie masz wymiennych końcówek, a w skodzie owszem. Trochę różnią się te ładowarki, więc nie ma co tak mocno ich porównywać - generalnie ładowarki 3P są droższe niż 1P.

Myślę, że jak potrzebujesz ładowarkę na jedną fazę to zobacz na allegro używane granny chargery Tesli- wiele osób sprzedaje, bo mało kto z tego korzysta (duże straty na ładowaniu). Ja swojej chyba też nigdy nie użyłem.

Tutaj masz nawet nie wyjętą z opakowania

mkaminski100

Nowy na Forum
No właśnie tak podejrzewałem, że to masz na myśli. No więc mylisz się, bo porównujesz nie analogiczne produkty. Ładowarka Tesli z twojego linku to tzw granny charger, jedno fazowa. Skoda nawet takiej nie robi. Odpowiednik ładowarki skody robionej przez Teslę to ta za 500 funtów.

Z tymże do niej nie masz wymiennych końcówek, a w skodzie owszem. Trochę różnią się te ładowarki, więc nie ma co tak mocno ich porównywać - generalnie ładowarki 3P są droższe niż 1P.

Myślę, że jak potrzebujesz ładowarkę na jedną fazę to zobacz na allegro używane granny chargery Tesli- wiele osób sprzedaje, bo mało kto z tego korzysta (duże straty na ładowaniu). Ja swojej chyba też nigdy nie użyłem.

Ale ladowarka ze Skoda to jednofazowa "granny charger" 13A do 32A według załączonych zdjęć i przejściówka o którą się pytam jest właśnie do tej ładowarki i kosztuje 170Euro.

Tesla też ma taką ładowarkę która również podaje 13A-32A zależnie od gniazda i też można wymienić końcówki (akurat znajomy kupił niebieskie commando do swojej)

Skoda sprzedaje też ładowarkę trzyfazowa ale ta jak pamiętam kosztuje bliżej 1000 Euro.

Ja mam do swojej niebieską wtyczkę commando na 32A więc tak się będę podłączal bo akurat tam gdzie jadę będzie takie gniazdo, ale zgadzam się, że bardziej opłaca się kupić ładowarkę Tesli niż przejściówkę do Skody. Chore to ale chyba VAG dalej uważa, że może tak doić klientów

Attachments

• image.jpg
    image.jpg
    380,3 KB · Liczba wyświetleń: 5
  • image.jpg
    image.jpg
    426,1 KB · Liczba wyświetleń: 5
Last edited:

Mindive

Fachowiec
Aaa, bo ty szukasz do ładowarki jednofazowej - jasne, teraz rozumiem. To bardzo rzadka ładowarka w Polsce. Mogę cię spytać skąd ją masz? Dostałeś ją od Skody? w jakim kraju? W Polsce ludzie z autem dostawali 3P 11kW, w której przejściówka, której szukasz, była w komplecie.

Widziałem kiedyś na FB jedną osobę z taką ładowarką, więc wiem, że istnieje, ale generalnie to nie jest popularny model. Może też stąd wysoka cena...

mkaminski100

Nowy na Forum
Aaa, bo ty szukasz do ładowarki jednofazowej - jasne, teraz rozumiem. To bardzo rzadka ładowarka w Polsce. Mogę cię spytać skąd ją masz? Dostałeś ją od Skody? w jakim kraju? W Polsce ludzie z autem dostawali 3P 11kW, w której przejściówka, której szukasz, była w komplecie.

Widziałem kiedyś na FB jedną osobę z taką ładowarką, więc wiem, że istnieje, ale generalnie to nie jest popularny model. Może też stąd wysoka cena...
Dziwne, bo chyba wszystkie nowe Skody dostają jednofazowe ładowarki, tym bardziej że ta może podać 7.4kW więc tylko trochę wolniej niż 3 fazowa która jest dużo droższa.

Dostałem ja z autem, ale wszystkie kable i przejściówki z VAG są tak drogie i nie można ich kupić na jednej stronie jak np Tesla.

Mindive

Fachowiec
wiesz, swojego Enyaqa zamawiałem już dwa lata temu wiec mogło się coś zmienić. U mnie ta ładowarka była w ramach jakiegoś pakietu o wartości 2000 zł zawierającego chyba też szybsze ładowanie DC. Co ciekawe na stronie Skody rzeczywiście są obie ładowarki i to w sumie podobnej - bardzo wysokiej - cenie.

W sumie sie cieszę, że mam 11kW :D

michalp

Zadomawiam się
Dziwne, bo chyba wszystkie nowe Skody dostają jednofazowe ładowarki, tym bardziej że ta może podać 7.4kW więc tylko trochę wolniej niż 3 fazowa która jest dużo droższa.

Dostałem ja z autem, ale wszystkie kable i przejściówki z VAG są tak drogie i nie można ich kupić na jednej stronie jak np Tesla.
wiesz, swojego Enyaqa zamawiałem już dwa lata temu wiec mogło się coś zmienić. U mnie ta ładowarka była w ramach jakiegoś pakietu o wartości 2000 zł zawierającego chyba też szybsze ładowanie DC. Co ciekawe na stronie Skody rzeczywiście są obie ładowarki i to w sumie podobnej - bardzo wysokiej - cenie.

W sumie sie cieszę, że mam 11kW :D
Ciekawe sprawa bo ja też w 2022 roku dostałem 3 fazowa evse (11kw) z przejściówkami na siłę i zwykłe gniazdko, wtedy była za 1 zł, teraz w cenniku 2023 jest jako standardowe wyposażenie każdej wersji, wiec wydaje się że nadal powinna być dołączana do każdego samochodu.

mkaminski100

Nowy na Forum
Może zależy gdzie. Ja jestem w Wielkiej Brytanii a tu te auta są obdzieranie ze wszystkiego, żeby cena była najnizsza.
No i to bardzo mało osób ma trzyfazowe podłączenie, raczej 32A commando

nabrU

Pionier e-mobilności
Może zależy gdzie. Ja jestem w Wielkiej Brytanii a tu te auta są obdzieranie ze wszystkiego, żeby cena była najnizsza.

Widzisz było od razu napisać że nadajesz z UK (np. wpisać lokalizację w profilu) bo to bardzo pomaga. W UK jak pewnie zauważyłeś są inne wersje samochodów niż na Europę, więc są spore różnice w wyposażeniu i dodatkach. Inna sprawa, że 3 fazy to rzadkość w UK stąd raczej nikt nie dokłada 3 fazowej ładowarki do samochodu EV w UK.