Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Reddikop – znaleziska z sieci
Ceny energii. Dlaczego będzie drogo jak ceny spadają ?
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="itguy, post: 156256, member: 1901"] to jest jedyne słuszne podejscie jak ma się stare zasady i wystarczającą moc przyłącza :D ja mam stare zasady ale moc przyłącza nie pozwala mi założyć większej instalacji w ongrid, a pge robi pod górkę z jej zwięszeniem a nie możesz mieć większej instalcji PV niz moc w umowie. dobrą alternatywą są falowniki deye - są tańsze, mogą pracować ongrid (victron nie), mają dużą moc i są 3 fazowe, a nie tak jak vitron (trzeba 3 victrony żeby obsłużyć 3 fazową instalację). Za swój falownik 12kw deye na 3 fazy zapłaciłem 9kpln brutto. nie rozjadą się, victron działą super tylko jest też super drogi i nie ma certyfikatu więc tylko offgrid co pozbawia go sensu moim zdaniem w instalacji która jest przyłączona do sieci. w deye to działa tak że cześć chaty (albo całość) masz podpłączone pod wyjscie "backup" w falowniku. Jeśli jest napiecie w sieci to możesz to wyjście obciażać do woli, grubo powyżej mocy falownika bo on robi tzw passthrought, czyli oddaje z siebie ile może a reszte dobiera z sieci. Jak napiecie z sieci zniknie to już ograniczeniem jest moc falownika. U mnie jest to 12kw, więc wystarczająco żeby z domu korzystać w 100% nawet w offgirdzie, po za ładowaniem samochodu właściewie, ale wallboxa mam podłączonego oddzielnie. Dodatkowo możesz go obciążyć niesymetrycznie na fazach, czyli tylko z jednej fazy pobrać praktycznie jego znamionową moc (co przy vitronie nie ma takiej możliwość bo to 3 oddzielne urządzenia, chociaż tak każde to urządzenie można chwilowo przeciążyć) [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Reddikop – znaleziska z sieci
Ceny energii. Dlaczego będzie drogo jak ceny spadają ?