Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Reddikop – znaleziska z sieci
Ceny energii. Dlaczego będzie drogo jak ceny spadają ?
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="itguy, post: 156292, member: 1901"] Nie 2 sekundy tylko 10, to i tak moc dla całego falownika czyli 24 kw, nie dla fazy i to służy pewnie żeby przyjąć rozruch urządzeń które przez chwile pobierają bardzo dużo energi. Jedna faza to ciągle 50% mocy całkowitej czyli 6 kw, nic nadzwyczajnego, a jak ktoś ma dużo obiorników to nic wielkiego, dokłada kolejny falownik równolegle. [MEDIA=youtube]f5TYC0jMOLg[/MEDIA] -- edit -- czytałem jak ten falownik jest zbudowany i on po prostu wewnątrz ma 6 przetwornic, połowa z nich może pracować na dowolnej fazie i stąd jego "unikalne" cechy. Zresztą to zdaje się pierwszy falownik 3 fazowy hybrydowy który jest kompatybilny z niskonapięciowym magazynem. A co do vitrona przypomniało mi się co po za ceną mnie jeszcze odrzuciło - jego stodunkowo niska sprawność, bo miltiplus to tylko inwerter/przetwornica, a do tego trzeba dorzucić ładowarkę mppt która ładuje magazyn/zasila falownik napięciem 48V. Przez co zamieniamy wysokie napięcie z PV na 48V a potem spowrotem na wysokie AC. Sam multiplus ma sprawność 95%, ładowarka podobnie bo na 48V jest spora strata nawert na samych kablach - na dzień dobry tracimy po 5% na każdej konwersji. Deye i ogólnie wszystkie inne falowniki które przyjmują wysokie napięcie mppt mają sprawność z DC na AC w okolicach 98%. No i ilość komponentów wtedy rośnie przez co trzeba mieć więcej miejsca i cena znowu ta cena, sam multiplus jest 65% droższy a do tego trzeba dorzuci sporo rzeczy :| No ale z drugiej strony jakość jaką on reprezentuje to inna sprawa, mam ich przetwornicę 12V -> 230V która jeździ ze mną w tesli i jest genialna, nie strach jej zostawić włączonej Generalnie Victron ewidentnie jest pomyślany głównie do pracy w offgrid nie w ongrid, zresztą nawet się nie silili na certyfikację w polsce i w sumie wielu innych krajach eu (przynajmniej jak ostatnio sprawdzałem to nie były certyfikowane) [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Reddikop – znaleziska z sieci
Ceny energii. Dlaczego będzie drogo jak ceny spadają ?