PiotrS

Posiadacz elektryka
Jakie są obecnie ceny ładowania na superchargerach w Europie?
Interesują mnie głównie Czechy, Słowenia, Słowacja, Austria, Chorwacja.

krzyss

Pionier e-mobilności
Czechy kolo 2,8, chorwacja okolo 2,65 PLN. A reszty nie pamietam a nie chce mi sie isc do auta 😜
Ja zaraz jade do Chorwacji i raczej omine SuC, na GW z roamingiem taniej wyjdzie, a mi sie nie spieszy. Jade przez Wegry bo SuC teslowy tam za darmo a bede tam mial dwa ladowania.

PiotrS

Posiadacz elektryka
Też się wybieram do Chorwacji i faktycznie GW wychodzi lepiej.
W Czechach widzę, że jakieś szybkie ładowarki powstały od wiosny i są w roamingu GW.

krzyss

Pionier e-mobilności
Roaming GW podobno potrafi zawodzic, ale ja przetestuje. Jade w nastepny weekend, dam znac.
W Chorwacji nastawiam sie na darmowe slupki AC i roaming GW oraz coagle darmowe lidle i sporo Kauflandow. Plan dojechac do Dubrownika.

PiotrS

Posiadacz elektryka
Z raomingiem miałem w Austrii i w Chorwacji trochę przygód, ale jak pokażesz rachunki, to GW zwraca różnicę.
Ja wybieram się do Biogradu i z stamtąd pewnie jakieś wypady będą.

Teselka

Nowy na Forum
Z raomingiem miałem w Austrii i w Chorwacji trochę przygód, ale jak pokażesz rachunki, to GW zwraca różnicę.
Ja wybieram się do Biogradu i z stamtąd pewnie jakieś wypady będą.
Witam
Byłem w tym roku w Biogradzie. Było super
Ładowanie na SuCh ale mam free więc nie pomogę.

PiotrS

Posiadacz elektryka
Raz dzwoniłem, a kilka razy nie.
Po powrocie info na maila, rachunki z innej sieci, podsumowanie w tabelce i nie robili żadnych problemów.

Robmal

Posiadacz elektryka
Cześć.od tygodnia jesteśmy w Cro. Swiadomie wybrana trasa z Poznania przez Węgry w okolice Makarskiej. Całość na SuC. Węgry nadal za free. Na miejscu warto mieć app Elen. Wolne ładowanie 11kWh na miejscu za około 1,4/kWh

Attachments

• 80CD4FD9-E040-44DD-8E7C-D7B20093435C.png
    80CD4FD9-E040-44DD-8E7C-D7B20093435C.png
    366,4 KB · Liczba wyświetleń: 25

krzyss

Pionier e-mobilności
Cześć.od tygodnia jesteśmy w Cro. Swiadomie wybrana trasa z Poznania przez Węgry w okolice Makarskiej. Całość na SuC. Węgry nadal za free. Na miejscu warto mieć app Elen. Wolne ładowanie 11kWh na miejscu za około 1,4/kWh
Probowales gdzies tego Hrwatski Telecom czy jak mu tam ? Jest nadal za darmo czy trzeba placic ?
Lidle Kauflandy bardzo oblegane ?

Robmal

Posiadacz elektryka
Nie próbowałem żadnych darmowych ładowarek. W trasie szkoda mi było na to czasu. Odnośnie HT w dziurze w której jesteśmy jest jedna. Opłata za 11kWh chyba 3,34 kuny. Na Elen to samo tzn 11kWh za 2,20 kuny.

Michal

Pionier e-mobilności
Dodam tylko, że SuC w PL obecnie 2,2 PLN / kWh

Robmal

Posiadacz elektryka
Całą trasę, prawie 1500 km przejechałem TM3 RWD za około 260 zł ładując się na płatnych ładowarkach (Węgry free - wiadomo dlaczego). Poprzednim autem spalinowym koszt paliwa to byłoby (ceny wzrosły) około 900 zł.

Michal

Pionier e-mobilności
No tak, bo to daje 40 PLN / 100km ale dopiero za odcinek za ładowarką.
Jak jadę trasę Warszawa - Słupsk (500 km), to połowę trasy do Ciechocinka robię naładowany w domu, a dopiero drugą połowę na energii z SuC.
Finalnie daje mi to średni koszt przejechania 100 km na tej trasie:
71 kWh dom - 0,51 * 71 = 36,21 zł
57 kWh SuC - 2,2 * 57 = 125,4 zł
suma 161,61
to daje jakieś 32 zł / 100 km

Robmal

Posiadacz elektryka
Sprawdźcie ceny przed wyjazdem. Czytam właśnie o podwyżce cen na SuC w EU. W DE 0,72E/1kWh

Sierek

Fachowiec
A GW 1,8… w Chorwacji w roamingu. Ja pojade tak jak lubie czyli na “Janusza” bede kombinowal.
Jeszcze nie wiem tylko jak Brno ominac bo tam dzis 3,08PLN a Cro 3,26. Ida te ceny jak zle do gory.
Ładowałem się za Brnem dwa dni temu, roaming GW wyszedł 1,44 zł/kWh (mam najtańszy abonament).

1663600445443.png

Edit: W Chorwacji roaming GW wyszedł mnie 1,45/kWh.

1663600921028.png

Last edited: