Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
TESLA
Tesla Model Y Forum • Tesla Y SR/LR/Perf + Juniper
Ciśnienie w oponach - zasięg, czy komfort?
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="eimi, post: 204474, member: 2916"] U mnie progiem załączenia jest 38.3 PSI = 2.64 bar. Tylko wcześniej musi być dobite do 42psi a potem spuścić na 38.3 PSI. Jak TPMS wejdzie w alert, to żeby go zresetować musi być wyższe bo jeszcze jest histereza. I tak jeżdżę na 36-38 PSI zależy jak się schłodzą opony. W trasie mi rośnie do 40-41 PSI. W każdym razie 36-38 PSI mierzone po nocy to taki złoty środek dla mnie na miasto przy tych oponach co mam. Na tyle to mi poprawiło jazdę względem zalecanych 2.9 bar na zimno że przestałem myśleć o zmianie zawieszenia póki co. Wcześniej wszelkie pęknięcia przenosiły drgania na całą budę, sama jazda po kostce była rezonująca, wystarczyło spuścić 0.3 bar i efekt jest niesamowity. To widać na twardym podłożu. Możesz też coś rozsypać drobnego barwiącego i przejechać kołami, będziesz widział gdzie i jak zostaje na bieżniku i jakie koło zostawia ślad na podłożu. Przy 2.9 bar koła są jajowate wręcz, widać że nabite konkret pod niskie opory toczenia. Przy 2.5bar powiedziałbym że jest tak normalnie. Tesla ma fabrycznie dobrane najwęższe opony do możliwe najszerszych felg, więc przy takim naciągu opony to i 2 bar nie będzie za niskim ciśnieniem żeby pojawił się efekt o którym rozmawiamy. [USER=3579]@Paweł M.[/USER] Hankook Winter i*cept ION IW01 mają sidewall 2x polyester czy 1x polyester? Sprawdzałeś może twardość bocznych ścianek przez założeniem w porównaniu do letnich? Myślę nad tymi oponami. Bo te Hankook FlexClimate to jak runflaty prawie tak sztywne boki. [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
TESLA
Tesla Model Y Forum • Tesla Y SR/LR/Perf + Juniper
Ciśnienie w oponach - zasięg, czy komfort?