Citigo e iv jako magazyn energii

PrzemoKiaEv6

Nowy na Forum
Czy ma ktoś pomysł jak "wyciągnąć energie" z baterii citigo e?
W kii ev6 jest adapter do V2L.
Skoda takiego nie posiada i na bank soft auta też tego nie uwzględnia. Podłączenie jakiegokolwiek urządzenia do zapalniczki pobierze prąd z akumulatora 12v a nie baterii auta.

vwir

Pionier e-mobilności
Możesz wtedy włączyć auto i ono podładuje akumulator 12V. Więc pośrednio (ze sporymi stratami) uzyskasz 230V z baterii trakcyjnej. Robiłem tak z leafem I gdy zabrakło prądu na cały dzień i zostałem bez ogrzewania w domu. Podłączyłem przetwornicę 12V-230V do akumulatora 12V, a auto stało zaparkowane i uruchomione, dzięki czemu na bieżąco doładowywalo akumulator 12V. Bez najmniejszego problemu leaf utrzymał przez cały dzień działający piec gazowy kondensacyjny. Pod koniec dnia podjechałem na pobliski słupek podładować leafa, na zasadzie "przywieź prądu w wiaderku".

Wiem, to proteza, ale awaryjnie zadziałała.

PrzemoKiaEv6

Nowy na Forum
Właśnie zastanawiałem się czy takie rozwiązanie by zadziałało. Obawiałem się, że akumulator nie będzie się doładowywał nawet przy włączonym aucie. Straty nie mają znaczenia gdy ładujesz auto za free 😄 jak nie znajdę lepszego rozwiązania to spróbuje tego.

vwir

Pionier e-mobilności
Nie znam Citigo, więc mogą wystąpić różne problemy. Na przykład Mustang wyłącza się po pewnym czasie bezaktywności (bodajże 30min). Więc musiałbym chodzić co 30 min z powrotem go włączać.

nabrU

Pionier e-mobilności
Myślę, że problem będzie tu dojść jak często i według jakiego schematu bateria HV w Citigo ładuje akumulator 12V. Jak widać są z tym problemy w wielu EV (szeroko opisywane także u nas) więc uważałbym przy powyższych pomysłach aby nie zajechać aku 12V.

p0li

Pionier e-mobilności
oprcy softu potrzebna jest jeszcze ladowarka dwukierunkowa - a te jak wiesz nie rosna na drzewach i zapewne producent tez nie pakowal tam urzadzenia ktore jest sporo drozsze od podstawowego i nigdy nie bedzie wykozystane

nabrU

Pionier e-mobilności
Dlatego idealny byłby adapter z EV6 ale grzebanie w sofcie to utrata gwarancji dlatego szukam dalej.

Citigo / e-Up czy Mii Electric to nie są EV 'pełnej krwi' więc nie ma co porównywać z EV6 i żaden adapter V2L czy grzebanie w sofcie (o ile sie znajdzie ktoś kto to umie) nic tu nie da.

nnnnn

Posiadacz elektryka
Tu wchodzi w grę tylko wyciągniecie baterii i przygotowanie dla niej BMSa.