Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
TESLA
Tesla Model 3 Highland Forum • Tesla 3 Highland
Co dalej po Tesli? Jaki następny BEV byście wybrali?
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="facet, post: 231397, member: 5043"] Sugerujesz iż byłem niespełna rozumu kupując Teslę ? :) Nie da się dywagować bo każdy w tym temacie ma inne oczekiwania i inne wymagania. Ja w miesiąc zrobiłem ponad 4,4 tyś km, dieslem 2.0BlueHDI spędziłbym na stacji przynajmniej 6x10 min czyli godzinę, czasem wiecej bo jechałem extra na stacje bo rano szybki wyjazd. Teslą mam zaoszczędzoną godzinę bo na stacji nie spędziłem nawet minuty a podłączenie do auta wtyczki zajmuje mi 7 sekund. Jeżdżąc dwa razy w roku na trasy powyżej 500km czy mojego realnego zasięgu mogę sobie poświecić 2x40 min na ładowanie bo i tak bym stawał na jedzenie a mam zaoszczędzone w roku 12h tankowań, przeglądy przymusowe, wymiany oleju, klocków itd to kolejne kilka godzin w roku. Dla mnie podstawą były osiągi i w tym temacie nie mam żadnych zastrzeżeń, poprzedni SUV stoi na placu z zasięgiem 800km i pewnie się go nie pozbędę. Wole jednak bo lubię jeździć pojechać nad morze teslą licząc się z między ładowaniem aniżeli 180KM dieslem. Mam czwórkę dzieci ale 99% drogi jeżdżę sam. Pomijam koszty przez ostatni miesiąć 750 zł ładowania w domu kontra 1850 zł ON (licząc 7 litrów na 100 po 6 zł). Ale nie mając ładowarki w domu/pracy, czy robiąc raz w tygodniu trasy powyżej zasięgu realnego pewnie był się nie zdecydował na BEV i został przy ICE. Do tego minimalistyczny/nietuzinkowy wygląd i wkurzanie niektórych bo dowfinasowuję Muska bezcenne :). BEV nie jest dla wszystkich i trzeba to brać pod uwagę. Jestem szczęśliwcem bo w jedną stronę do pracy mam ładowaki tesli i wracając też na trasie mam inne łądowarki tesli ale byłem tam raz z ciekawości jak to jest ładować poza domen i zatankowałem z darmowego pakietu 150km. Owszem fajnie byłoby mieć zasięg 800km ale w dieslu fajnie jakby był 1200, tego nigdy mało. Lubie jeżdził ale powyżej 1500km latam a nie jeżdże bo powyżej iluś km jest to męczące i niebezpieczne. Nigdy sobie nic nie wmawiałem poza jedną zasadą "żyj tak aby nie krzywdzić innych". Reszta to czysta kalkulacja i excel :) [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
TESLA
Tesla Model 3 Highland Forum • Tesla 3 Highland
Co dalej po Tesli? Jaki następny BEV byście wybrali?