Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
TESLA
Tesla Model 3 Highland Forum • Tesla 3 Highland
Co poprawiono.
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="cojestdoktorku, post: 119087, member: 2545"] No naprawdę ciezkich argumentów użyłeś, wiem ze moje nie maja startu do Twoich ale opowiem krótka historię. Jest coś takiego jak unijna dyrektywa RoHS. Miała ona na celu ograniczyć zanieczyszczenie środowiska metalami cieżkimi (jak widzisz ktoś wymyslał te bzdury przedemną). Zdawano sobie sprawę ze góry śmieci elektrycznych i elektronicznych sa coraz większe na swiecie i ze to będzie szkodliwe, nawet jeśli rozwiniemy recycling. [URL unfurl="true"]https://tcocertified.com/pl/e-waste/[/URL] W zwiazku z tym starano się temu zaradzić i wydano tą dyrektywę właśnie [URL unfurl="true"]https://pl.wikipedia.org/wiki/RoHS[/URL] Problem w tym ze prace nad nią trwały na przełomie wieków, w zwiazku z tym ujęto w niej te metale które w tamtym czasie uwazano za zagrożenie, bo w tamtym czasie były stosowane, a więc chrom, ołów, rtęć i kadm. Nikt wtedy nie myślał o problemie bardzo toksycznego kobaltu bo się go nie uzywało za bardzo. No i mamy problem, z jednej strony mamy dyrektywę która nas chroni przed metalami ciezkimi, ale ze ma swoje lata to nie uwzglednia nowych toksycznych metali które masowo zaczęliśmy stosować. Mowa o kobalcie. Czemu tego nikt nie uaktualnia o kobalt to nie wiem. Na szczęście technologia LFP powinna wyprzeć kobalt, co nie zmienia faktu ze RoHS powinna być zaktualizowana już dawno, bo stosowanie kobaltu w przemysle to taki sam syf jak stosowanie rtęci, kadmu i ołowiu które od dawna są ograniczane. [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
TESLA
Tesla Model 3 Highland Forum • Tesla 3 Highland
Co poprawiono.