Co wiemy o Ioniq 5

BigB00

Posiadacz elektryka
Postanowiłem zrobić temat zbierający informacje, które do tej pory się ukazały i udało nam się wspólnie wyszukać :)

Na początek dane techniczne:
Z regionalnych różnic, które można zauważyć to:
- większa pojemność baterii w USA jest inna (77,4 kWh do 72,6 kWh wszędzie indziej na świecie). Może ma to związek z tym, że baterie dla Ioniq 5 produkuje SK Innovation, a obecnie w USA nie mogą dostarczać swoich baterii przez 10 lat. Może dla USA będzie inny dostawca (LG Chem?). Nie wiemy - czysta spekulacja.
- dla USA kolory lakierów Galactic Gray Metallic oraz Mystic Olive-Green Pearl są niedostępne
- kolor tapicerki Terra Brown/Mud Gray jest dostępny tylko dla Korei

Na koreańskiej stronie konfiguratora można sobie obejrzeć różne opcje wyposażenia (podane ceny w Wonach):

Jest też tabela kombinacji kolorów lakierów i tapicerek.
kolory.JPG

Po przetłumaczeniu wygląda następująco :)
1614545884541.png

Tak wyglądał kiedyś terminarz zamówień. Czy teraz będzie taki sam tylko przesunięty?
1614545997532.png

Czas na filmy :)
Tutaj bardzo ciekawe i długie omówienie auta (z ciemną tapicerką):

Na tym znajdziemy pokazane różne kolory lakierow (ok 5:15; pokazana jest jasna tapicerka):

Tutaj widać stojące auto prawdopodobnie w kolorze Digital Teal-green. Widać też lusterka cyfrowe i dwa rodzaje felg:

Tutaj uchwycony Ioniq w kolorze Digital Teal-green podczas jazdy:

Tutaj stojący Ioniq w czarnym kolorze:

Tutaj jak wyglądają cyfrowe lusterka (38:32, 44:35), miejsce na przypinanie wiadomości (40:53), które później wygląda jakby również było magnetyczne(?) (51:18), regulacja tylnej kanapy z pozycji pasażera (55:40), złożone tylne siedzenia (55:50; z leżacym kimś z tyłu - 56:11)
https://www.youtube.com/watch?v=PlOWqY8iYTY

Poza tym jest seria reklam. Jak ktoś chce to może wyszukać trening Chelsea, Atletico Madrid, "5 min challenge" oraz secret agent (w wyszukiwaniu trzeba wpisać "ioniq 5 secret agent reveal" - pozycja z ładną Panią na minaturce :) )

Z mojej strony, póki co tyle. Jak coś jeszcze znajdę to dorzucę w tym wątku. Oczywiście zapraszam również innych do dzielenia się znaleziskami.

Last edited:

BigB00

Posiadacz elektryka
No i już kolejny film można dodać. Tym razem Ioniq z czarnym lakierem przy ładowarce w dzień:

Takie moje spostrzeżenie. Na czarnym lakierze nie widać przetłoczeń na drzwiach. Czy to plus czy minus to każdy sam sobie oceni.

Konrad

Fachowiec
Dobry wątek, @BigB00 :)

Co do czarnego lakieru i przetłoczeń, to IMO cały czas są widoczne...

1614560407563.png

Aczkolwiek, rzeczywiście trochę mniej. Chociaż tutaj dużo daje błyszcząca powłoka na lakierze, więc można założyć, że pozostałe błyszczące lakiery też będą nieco maskowały to trójkątne przetłoczenie. Mi osobiście przetłoczenie się podoba - dodaje charakteru i jest bardzo nietypowe. :)

Giacomo

Fachowiec
A cos wiadomo , kiedy gdziekolwiek w Europie ? wiem , ze beda dzwonic na jazde probna , ale tak z ciekawosci pytam - Konrad - ?

BigB00

Posiadacz elektryka
Ogólna informacja jest, że lato. Natomiast widziałem jeden wpis Norwega, który dostał informacje po rezerwacji, że jego auto powinno pojawić się w lipcu-sierpniu. Jeśli ktoś z Europy ma dostać najwcześniej Ioniq'a to pewnie jakiś Norweg ;)
Widziałem też informacje na brytyjskiej stronie Hyundai'a, że będzie event dla właścicieli rezerwacji "wczesnym latem", gdzie będą mogli zapoznać się z autem.

Konrad

Fachowiec
A cos wiadomo , kiedy gdziekolwiek w Europie ? wiem , ze beda dzwonic na jazde probna , ale tak z ciekawosci pytam - Konrad - ?
Widziałem jakieś slajdy, które mówiły, że Niemcy i Austria mają mieć odbiory wersji Project 45 w lipcu, ale to tylko ta limitowana wersja. Nie było jeszcze chyba żadnych oficjalnych informacji na temat dostępności normalnych wersji. Liczę, że polska filia Hyundaia ogarnie jazdy testowe na lato i realizację zamówień na przełomie jesieni i zimy.

Giacomo

Fachowiec
Widziałem jakieś slajdy, które mówiły, że Niemcy i Austria mają mieć odbiory wersji Project 45 w lipcu, ale to tylko ta limitowana wersja. Nie było jeszcze chyba żadnych oficjalnych informacji na temat dostępności normalnych wersji. Liczę, że polska filia Hyundaia ogarnie jazdy testowe na lato i realizację zamówień na przełomie jesieni i zimy.
No to czekamy :) , Auto wyglada mega :)

BigB00

Posiadacz elektryka
Prezentacja w języku niemieckim z profesjonalną obsługą w czymś co przypomina showroom(?).
Za ciekawe fragmentu uważam m.in. pokazanie bagażnika z bliska wraz z przestrzenią pod tylną klapą (0:45-2:05), w przednim bagażniku (nawet tym 24l) powinny zmieścić się kable (2:59-3:30), jak działają kierunkowskazy oraz włączone i wyłaczone oświetlenie listy pod reflektorami (3:30-4:08), tryby kamer 360st. (4:45), prezentacja przedniego schowka pasażera (5:20)

BigB00

Posiadacz elektryka
Ładowanie Ioniq'a. Przy 80% moc ładowania wynosi 140kW. Od tego progu spada.
Zgadzałoby się to z deklaracjami Hyundaia o uzupełnianiu energii w przedziale 10-80% w 18 min.

emartinelli

Nowy na Forum
Prezentacja w języku niemieckim z profesjonalną obsługą w czymś co przypomina showroom(?).
Za ciekawe fragmentu uważam m.in. pokazanie bagażnika z bliska wraz z przestrzenią pod tylną klapą (0:45-2:05), w przednim bagażniku (nawet tym 24l) powinny zmieścić się kable (2:59-3:30), jak działają kierunkowskazy oraz włączone i wyłaczone oświetlenie listy pod reflektorami (3:30-4:08), tryby kamer 360st. (4:45), prezentacja przedniego schowka pasażera (5:20)
Auto super, ale obicie tylnej kanapy od strony bagażnika słabe. Ale z tego co widzę to większość producentów zlewa wykończenie bagażnika. U mnie w Zoe też jakoś to beznadziejnie zrobione.