Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Co kupić, co wybrać – opinie i prośby o poradę
Co wybrać na przełomie 22/23 nowy vs. używany
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="KKL, post: 46558, member: 1080"] hej Zainspiruje cie troche moja historia. W polowie kwietnia okazalo sie, ze w trybie pilnym musze kupic auto. Od bardzo dawna jezdzilem sluzbowka, nie interesowal mnie koszt paliwa, serwisu, generalnie auto "na wode". Nowy pracodawca niestety nie daje aut sluzbowych w zwiazku z czym potrzebowalem cos ASAP. Wtedy zderzylem sie z rzeczywistoscia - aut nie ma. Zadnych :D. Do tego zdrozaly niemilosiernie i biedne spaliniaki maja ceny ponad 100k, a troche lepiej wyposazone kompakty podchodza pod 150k. Jako ze moje auta zawsze jezdzily na wode :D, to potrzebowalem auto, gdzie nie bede myslal w ogole o kosztach eksploatacji. Wybor oczywisty - elektryk. I znowu, tych u dealerow brak. Na poczatku chcialem EV6 z bateria 77kWh.. nigdzie nie udalo mi sie jej znalezc a w zamowieniu czas oczekiwania - 12 miesiecy (znudzi mi sie do tego czasu). Tesla TM3 - za 190k ok, ale za 244k to przesada.. jak dla mnie to jest lekka karykatura auta (niektorzy sie pewnie obraza).. Ten wielki tablet na srodku :D.. nie dla mnie. C4 - za drogi jak na to co daje w ofercie, Mokka nie rozwazalem. Niro - stara niedostepna, nowa - znowu czekanie (chociaz uwazam, ze to super opcja i gdyby nie czekanie bralbym nowe Niro). W ktoryms momencie zerknalem w strone Soula - pierwsze wrazenie. Jakie to brzydkie :D... Ale pojechalem do dealera, stala tam jedna sztuka i wielkosc w srodku tego auta i zwinnosc na drodze mnie ujely. A wyglad.. mozna sie przyzwyczaic. Oczywiscie kupno Soula tez nie jest dzisiaj latwe. Mam wrazenie, ze obdzwonilem wszystkich dealerow :D. Wszyscy mowili tylko, ze nie maja, albo maja tylko takie, juz sprzedane, czekajace na leasing/kredyt. U jednego z dealerow umowilem sie tak, ze jesli kupujacy nie dostanie leasingu, to place gotowka i go biore od reki. I tak kupilem swojego e-Soula.. Wersja 64kWh, XL, czerwono-czarny za 176k brutto. Jak odejmiesz 27k dotacji (auto wziete na JDG z deklaracja przebiegu 15k - u mnie nie bedzie z tym problemu), to miesci sie w Twoim budzecie. Jak dla mnie najlepsze auto w tej cenie, bo cena jest jeszcze jak z 2021 (na razie wersje z duza bateria nie zaznaly podwyzek, albo inaczej - podwyzka kosmetyczna), dobre wyposazenie (wersja XL ma praktycznie wszystko co potrzebuje, chociaz brakuje mi foteli z pamiecia ustawien), duza bateria wiec zasieg w miescie 400-500km. Tak jak ci koledzy radza - dzwon i szukaj Soula (nie ma ich w ogloszeniach nigdzie, pojedyncze sztuki stoja porezerwowane). Moze ktorys dealer ma jakiegos czekajacego na leasing a w obecnych czasach wbrew pozorom nie kazdy go dostanie. Zamawianie Soula bez sensu jest bo czekanie 12 miesiecy, wolalbym czekac na co innego, ale jak od reki dostaniesz to super opcja. I duza szansa ze zdazysz jeszcze na doplate, bo na koniec roku to nie wiadomo czy budzetu jeszcze starczy. A jesli nie Soul to moze Arval i Niro? maja stare Niro jeszcze w wersji L, za niecale 1900zl netto miesiecznie (przy doplacie Moj Elektryk). W najmie na 3 lata. Co prawda auto nie bedzie twoje po 3 latach, ale przeczekasz najgorsze czasy i bedziesz mial czym jezdzic. [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Co kupić, co wybrać – opinie i prośby o poradę
Co wybrać na przełomie 22/23 nowy vs. używany