Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Co kupić, co wybrać – opinie i prośby o poradę
Co wybrać na przełomie 22/23 nowy vs. używany
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="miksell, post: 46590, member: 1245"] Peugeot 208 / corsa są dla mnie torchę za małe. Dodatkowo kwestia psychologiczna działa taka, że jeśli można te auta w benzynie kupić za ok 80 tyś to po co płacić 150 ;-) Ale jeśli by była jakaś dobra oferta to rozważyłbym 208. corsa odpada - nie podoba mi się. Na korzysc peugeota przemawia dość duża bateria oraz szybkie ładowanie. Zrobiłem takie porównanie. Przeanalizowałem trasy jakimi się poruszam po Polsce i policzyłem czasy przejazdów w ABRP by potem określić o ile się one wydłużą względem obecnego wozidła którym jezdżę. [B]Punkt wyjścia to obecne auto mojej żony.[/B] 1. Leaf II 40 KWH - wydłużenie czasu przejazdów po trasach o ok. 30% 2. BMW I3 - wydłużenie czasu przejazdów po trasach o ok. 33% 3. Mazda MX30 - wydłużenie czasu przejazdów po trasach o ok. 47% 4. e208 - wydłużenie czasu przejazdów po trasach - o ok. 19% Analizując czasy przejazdów to dochodze do wniosku iż każde auto do ok 150 tyś zł wydłuża czas przejazdu (na trasach ponad 200km) o ok. 30%-50%. Jesli wydamy ponad 200 tyś zł to ten czas staje się porównywalny z przejazdem osobówką bo wydłużenie zaczyna wynosić ok. 8% (ev6). Widać czas to pieniądz. Przeanalizowałem też koszty utrzymania, tzn, założyłem potencjalną oszczędność na paliwie + serwisach i pożniej odsprzedaż auta. Wyszło mi iż w przeciadu 10 lat auta typu Leaf/Mx30 (powiedzmy w okoilcach 140 tyś zł) będą mnie kosztować miesięcznie: ok 1200 zł mc (paliwo + serwisy + utrata wartości). Ocecne auto mojej żony kosztuje mnie średniomiesięcznie ok. 1100 zł (tak wynika z faktur) ;-) [B]Wnioski dla aut do ok 150 tyś zł:[/B] 1. Jeśli jako kryterium przyjmiemy zasięg to wygrywa: [B]e208[/B] 2. Jeślsi jako kryterium przyjmiemy wyposażenie wo wygra [B]Mx30[/B] 3. Jeśli jako kryterium przyjmiemy używkę i totalna przeciętność wygra [B]Leaf II[/B] Mogę też zostac z wutem żony, ale jednak zdecydowaliśmy iż chcemy mieć jedno dobre auto z automatem i dobrze wyciszone więc je wymieniamy. [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Co kupić, co wybrać – opinie i prośby o poradę
Co wybrać na przełomie 22/23 nowy vs. używany