Samoczynne opuszczanie lusterek bocznych po wizycie na myjni

chewbacca

Posiadacz elektryka
Piszę bardziej z pytaniem z ciekawości, czy zauważył ktoś u siebie coś podobnego.
Otóż od czasu do czasu, po wizycie na myjni (przynajmniej jestem prawie pewny, że zauważyłem taką zależność) głupieje mi lewe lusterko. Po zatrzymaniu samochodu i przejściu w tryb P lusterko pochyla się maxymalnie do dołu. Jest to mega upierdliwe bo po każdym starcie auta musze je "podciągnąć" (ustawieniem lusterka z menu) do góry. Co ciekawe, kiedy po około dwóch dniach to ustąpi (tłumaczę to sobie tym, że może woda która się tam dostała to wyschła) lusterko wtedy po uruchamianiu pojazdu podjeżdża za wysoko. Jak wtedy je obniżę to jest ok. Tak jakby jakiś offset się zmieniał na czas bycia mokrym :-D
Ktoś miał coś takiego? Czy jeżeli to się dzieje tylko po myjni (i to nie zawsze) to warto zgłaszać to na serwis? Będzie to trochę ciężko zaprezentować serwisantowi..

EDIT: Chodzi o myjnie bezdotykową. I zawsze we włączonym trybie myjni samochodowej w aucie.

Last edited:

Michal

Moderator
Nie widziałem, nie słyszałem.

Zarek1988

Posiadacz elektryka
Ja miałem sytuację z lusterkiem. Przedstawiało mi się samo ale nigdy nie powiązałem tego z myciem auta🤔 zgłosiłem już dawno temu na serwis ale już się naprawiło.

cooler

Pionier e-mobilności
Coś jest na rzeczy: wczoraj myłem samochód i pomimo włączonego trybu mycia samochodu w czasie mycia lusterka się złożyły :(
Dla pewności sprawdziłem i tryb mycia był dalej aktywny. Po zamknięciu drzwi znów lusterka były rozłożone... Czyżby nadmiar wody znalazł sobie jakieś przejście do sterownika lusterek i dlatego te wariują?
Raz też miałem rozkonfigurowane lusterko, ustawiłem raz jeszcze i działa do dziś... Nie kojarzę czy wtedy powiązane z myciem.

chewbacca

Posiadacz elektryka
Coś jest na rzeczy: wczoraj myłem samochód i pomimo włączonego trybu mycia samochodu w czasie mycia lusterka się złożyły :(
Dla pewności sprawdziłem i tryb mycia był dalej aktywny. Po zamknięciu drzwi znów lusterka były rozłożone... Czyżby nadmiar wody znalazł sobie jakieś przejście do sterownika lusterek i dlatego te wariują?
Raz też miałem rozkonfigurowane lusterko, ustawiłem raz jeszcze i działa do dziś... Nie kojarzę czy wtedy powiązane z myciem.
najważniejsze, że same się leczą... :-D

danielm

Pionier e-mobilności
mojego problemu i tak nie pobijecie:
stało sie to gdy dałem auto do oklejenia podstaw lusterek, bez ich rozbierania. żeby było zabawniej to gdy auto zaśnie, to za każdym razem gdy osiągne dokładnie 50km/h to lusterko się rozkłada, więc muszę szybko się gdzieś zatrzymać, polecieć dookoła samochodu i ręcznie ustawić osłonę lusterka w odpowiedniej pozycji