Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Co kupić, co wybrać – opinie i prośby o poradę
Czy elektryk jest dla mnie? Rozkminy laika - szukać używki?
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="vwir, post: 208136, member: 127"] To zależy od przekroju przewodów i bezpiecznika. Jeśli tam masz tak z 2,5mm2 lub więcej i zabezpieczenie 16A to od biedy mogłoby faktycznie wystarczyć, tylko ładowanie z gniazdka 230V na dłuższą metę powoduje wypalanie się styków w tym gniazdku. Miałem, używałem, nie polecam. Tym bardziej na zewnątrz (deszcz, śnieg, etc). Jeśli już tak chcesz robić to albo zamontuj dodatkowo (na tym samym przewodzie) gniazdo kempingowe jednofazowe, albo po prostu wallboxa jednofazowego wpiętego na stałe w instalację, powieszonego na jakimś słupku albo na ogrodzeniu. Te nowsze Zoe już są mocno poprawione w kwestii ładowania z 1f bądź 3f. Nie słyszałem już o takich problemach jakie były w starym Zoe (głównie w wersji Q). Ale nowe Zoe nadal mają kiepskiej jakości sprężarkę klimatyzacji, która na dłuższą metę może wymagać wymiany, koszt to ok. 2,5-3tys za nówkę sztukę i znowu spokój na lata. Zaletą Zoe jest ładowanie 22kW w domu, ale z tego co piszesz to i tak byś tego nie wykorzystywał. Proponuję się przymierzyć, mnie zaskoczyła jakością materiałów w środku (bo mam porównanie ze starą Zoe, która jest bardzo plastikowa w środku). Jeśli chodzi o typowo rodzinny dupowóz bez emocji to chyba najlepszy wybór w kwestii baterii i napędu. Taka szara myszka, może nie jakaś śliczna ale funkcjonalna. Uważaj, bo niebezpiecznie zbliżasz się do Tesli model 3 ;) [URL unfurl="true"]https://forum.elektrowoz.pl/threads/tesla-model-3-lr-2019-przebieg-126k-km-warszawa-f-vat.7980/[/URL] Zaczyna się w tej cenie pojawiać sporo poleasingowych zza granicy (głównie z Holandii). Wygląda na to, że jesteś idealnym kandydatem na kierowcę elektryka. Lepiej byłoby z fotowoltaiką, ale jeśli nie masz to i tak obetniesz koszty przejazdu o dobre 50% (w porównaniu z mondeo dieslem). Jeśli nie robisz częstych długich tras (tak z 400km+) to jak najbardziej dobrze kombinujesz. [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Co kupić, co wybrać – opinie i prośby o poradę
Czy elektryk jest dla mnie? Rozkminy laika - szukać używki?