Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Co kupić, co wybrać – opinie i prośby o poradę
Czy elektryk jest dla mnie? Rozkminy laika - szukać używki?
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="nabrU, post: 208187, member: 919"] Na pewno żyję w pewnym oderwaniu od polskiej rzeczywistości, ale mam rodzinę w PL i czytam to Forum więc wiem, że nie jest idealnie pod tym kątem w Polsce. Mimo to uważam, że nie masz racji i siejesz panikę. 1. Jak już wspomniano, poniżej dobowy wykres zapotrzebowania na energię za ostatnią dobę dla PL (dane stąd: [URL]https://app.electricitymaps.com/zone/PL/24h[/URL]) [ATTACH type="full" alt="1737369960236.png"]24051[/ATTACH] Różnica między 03:00 (zapotrzebowanie 19,6 GW), a 08:00 dzisiaj rano (czyli porannego szczytu i zapotrzebowania 26,2 GW) to 6,6 GW to daje moc do zasilenia [B]600 tys. wallboxów pracujących na 11kW jednocześnie.[/B] To na dzisiaj i nie uwzględnia, że sporo ludzi nie ładuje codziennie, albo ładuje z FV itp Sugeruję też doczytać ten wątek: [URL]https://forum.elektrowoz.pl/threads/czy-polske-stac-na-atom.7942/page-5#post-204383[/URL] Tamże przytoczony Raport mówi: Plus również przypomnę dwa wykresy zapotrzebowania na moc w roku 2034 z ww. opracowania (oczywiście to plan więc i więcej generacji energii ale i potencjalnie więcej BEV w PL). W dzień zużycie energii el. na ładowanie BEV jest pomijalnie małe, dopiero w nocy staje się jakimś sensownym udziałem (jakieś 10%?) [ATTACH type="full" alt="1737371028621.png"]24052[/ATTACH] Oczywiście nikt wszystkich ICE na BEV nie wymieni w jeden dzień, stąd płacz, że się wszystko zawali od użytkownika elektryka uważam za (jak to określiłem) bzdet. PS. A propos tej Kalifornii, w UK też jest niby 'zakaz' ładowania w szczycie, ktory nie ma żadnego wpływu na moje ładowanie kiedy chcę, a właściwie kiedy operator mi przydziela sloty do ładowania. [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Co kupić, co wybrać – opinie i prośby o poradę
Czy elektryk jest dla mnie? Rozkminy laika - szukać używki?