Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Co kupić, co wybrać – opinie i prośby o poradę
Czy elektryk jest dla mnie? Rozkminy laika - szukać używki?
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="testowy, post: 225846, member: 4928"] W jeździe miejskiej mam 10l/100, co daje 60pln/100km. Chociaż średnią z miasta/trasy mam 45pln/100. Słupek AC za 2pln i 20kWh/100 da 40pln/100km. Jak się dużo jeździ po mieście, to oszczędność szybko urośnie. Przy małym przebiegu, to będzie bez szału - chyba, że kurczowo będziesz się trzymał, że liczy się tylko cena przejechania 1 km. Podpięcie się raz na tydzień nie jest problemem - ale i oszczędność będzie mała. Przy dużych przebiegach - podjeżdżanie do Lidla - choćby to było "przez płot" 50m - wybór gniazda, opłacenie kartą, podpinanie kabla (jak AC, to przecież własny kabel) i tak co dwa dni? Udowodnisz, że taniej, ale ile się z tym będziesz ganiał... Od razu załóż, że ładowarka może i nigdy nie będzie zajęta, ale kilka razy będzie nieczynna, więc trzeba doskoczyć na inną... a potem odpiąć po załadowaniu. Więc szybko policzysz, że może DC z własnym kablem za 2,50 nie jest aż takim problemem... i wydatek wzrośnie do 50pln/100km i to nie ładując na droższych DC w trasie. A potem zobaczysz, że w zimie ten tani EV będzie się długo ładował i miał większe straty ładowania jak i zużycie. Jak wszystko policzysz, to wyjdzie, że lipa, albo na zero. Jeżeli to ma być wygodne i tanie, to musi być własne gniazdko chociaż z 3,7kW. [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Co kupić, co wybrać – opinie i prośby o poradę
Czy elektryk jest dla mnie? Rozkminy laika - szukać używki?